Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Ubbo Emmius Monument

Herbert Janse

Over dit kunstwerk.

Het kunstwerk van theatervormgever Herbert Janse is gewijd aan Ubbo Emmius, de eerste Rector Magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen. Het bestaat uit een betonnen ‘plantenbak’ waarin een beukenboom – symbool voor de universiteit met al haar takken van wetenschap – geplant is. De boom staat op de bodem van een archeologische put, geworteld in het verleden. De kruin steekt de lucht in, verwijzend naar de toekomst. Op de betonnen bank, opgebouwd uit zes elementen, staan even zo veel stellingen van de historicus/letterkundige Ubbo Emmius. De uitgehouwen ganzenveren in de zitting van de bank verwijzen naar zijn schrijfgerei. De oplopende vorm van de bank verbeeldt de looprichting van een klok. 
 
Met deze richting mee is een twintigtal diepblauwe stenen in de grond gelegd, voorzien van de jaartallen 1994 tot en met 2014. In de eerste steen, uit 1994, zijn de gegevens over het kunstwerk gebeiteld. In de overige negentien stenen staan andere kunstwerken genoemd.
 
Het kunstwerk van Herbert Janse is namelijk het eerste gerealiseerde werk van het kunstproject Kennisjaren 1994-2014 van de Rijksuniversiteit Groningen. Dit project werd in 1994 gestart ter gelegenheid van het 380-jarig bestaan van de universiteit en eindigde in 2014 bij het 400-jarig bestaan.

Deel van de route.

Locatie.

Broerstraat 5 (Academiegebouw)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Herbert Janse

 • Wijk
  Centrum

 • Jaar van realisatie
  1994

 • Kunstsoort
  Monument, Vrijstaande sculptuur

 • Materiaal
  Beton, Beukeboom

 • Afmetingen
  h 0,50 x b 2,50 x d 2,50 m