Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Stadsmarkering S02 Book R

Akira Asada

Over dit kunstwerk.

De stadsmarkering stelt een immens ‘opengeslagen boek’ voor. Eén ‘pagina’ is gemaakt van glas en metaal en bevatte oorspronkelijk een aantal monitoren waarop via een satelliet een continue stroom aan nieuwsfeiten en andere gegevens geprojecteerd werden. De andere ‘pagina’ is van steen waarop de tekst ‘onvoltooid toekomstige tijd’ is aangebracht. De bedoeling was dat ook in het steen monitoren gemonteerd zouden worden, die het dagelijkse nieuws 24 uur per dag aan de passanten zou doorgeven. Asada zou daarmee voldoen aan de door masterplanner Libeskind meegegeven variabele, die hem verplicht stelde de tijdeenheid 86.400 (een getal dat staat voor het aantal seconden in een etmaal) te integreren. Maar omdat de techniek niet functioneerde, zijn de monitoren niet geplaatst of buiten werking gesteld.
 
Asada lijkt met zijn kunstwerk, waarin gebruik werd gemaakt van wereldwijde satellietsignalen, de futiliteit van een stadsgrens te hebben willen benadrukken. Met de uitbreidende nieuwbouw is de stedelijke grens op deze plek in ieder geval aan het vervagen.
 
Het werk maakt deel uit van het project Stadsmarkeringen, The Books of Groningen, marking the city boundaries.

Over de totstandkoming.

De architect Daniel Libeskind ontwierp een masterplan voor negen stadsmarkeringen bij de belangrijkste toegangswegen van Groningen. Een tiende teken projecteerde hij op het Martinikerkhof. Aan elke stadsmarkering verbond Libeskind een letter uit de naam CRUONINGA en zes parameters; daarmee gaf hij aan de tien ontwerpers als het ware de ingrediënten om de entree van de stad op eigentijdse wijze te markeren.
 
De Japanse econoom Akira Asada werd gevraagd een ontwerp te maken voor de stadsmarkering S2. De zes parameters die hij meekreeg waren: ‘R:Yellow/Festival/Economics/8am/House/Thalia’.

Locatie.

Paterswoldseweg (bij vijver Martini Ziekenhuis)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.