Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Stadsmarkering S01 Gate Tower Clio

Kurt W. Forster

Over dit kunstwerk.

Vlak bij de oudste toegangsweg vanuit het zuiden tot de stad Groningen staat de elektriciteitsmast met daarop zeven metalen ‘vlammen’, die de cyclus van de week vormen. Op de eerste dag van de week wordt een vlam aangelicht en elke dag komt er een bij. Op de mast licht ’s avonds om twintig minuten voor elf het getal 10.40 op. Dit is een verwijzing naar het jaar 1040 waarin de stad Groningen voor het eerst in een akte genoemd wordt. Ook uit andere elementen blijkt dat Kurt W. Forster gekozen heeft voor een historische benadering en dat was ook de bedoeling van masterplanner Libeskind, die aan de locatie van deze stadsmarkering de naam van Clio, de muze der geschiedenis, verbond.

De vlamvormen – in het oorspronkelijke ontwerp waren het op gas brandende vlammen – refereren aan de gasbodemschat van Groningen. De plaatsing van de stadsmarkering op een eiland in het water weerspiegelt het typisch Nederlandse contrast tussen aarde en water, en verwijst naar de strijd die de mensen in het Groninger vlakke land voerden tegen overstromingen door de zee, in een tijd dat er nog geen dijken waren.

Rijdend over de A28 is de mast al van verre zichtbaar. Voor de talloze forensen die dagelijks deze ‘stadspoort’ passeren, worden ruimte en tijd gemarkeerd. Men rijdt de stad binnen, men rijdt de stad uit – en al weer bijna is er een dag voorbij.

Het werk maakt deel uit van het project Stadsmarkeringen, The Books of Groningen, marking the city boundaries.

Over de totstandkoming.

De architect Daniel Libeskind ontwierp een masterplan voor negen stadsmarkeringen bij de belangrijkste toegangswegen van Groningen. Een tiende teken projecteerde hij op het Martinikerkhof. Aan elke stadsmarkering verbond Libeskind een letter uit de naam CRUONINGA en zes parameters; daarmee gaf hij aan de tien ontwerpers als het ware de ingrediënten om de entree van de stad op eigentijdse wijze te markeren.

De Amerikaans kunst- en architectuurhistoricus Kurt Forster werd gevraagd een ontwerp te maken voor de stadsmarkering S1. De zes parameters die hij meekreeg waren:
‘C:History/narration/10am/Light Red/school/Clio’.

Deel van de route.

Locatie.

Hoornse Dijk

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.