Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Sint Maarten

Egbert Reitsma

Over dit kunstwerk.

De architect van het gebouw, Egbert Reitsma, maakte ook de gevelsculptuur Sint-Maarten. De heilige lijkt op zijn ros zó uit de gevel van het pand te lopen. Omdat de sculptuur evenals het gebouw gemaakt is van baksteen, valt het beeld niet echt goed te onderscheiden van de gevel.

Sint-Maarten is zoals gezegd de schutspatroon van de stad Groningen. Elk jaar, op elf november, wordt zijn naamdag gevierd. Kinderen gaan dan met lampions langs de deuren, zingen een lied en krijgen een traktatie. De achterliggende gedachte – in de geest van Sint-Maarten – is een eerlijke verdeling van de welvaart.

Over de totstandkoming.

(…) In 1955 werd Rietsma door het ‘Algemeen Mijnwerkersfonds van de steenkolenmijn in Limburg’ benaderd om een ‘showroom met kantoren’ te ontwerpen voor de hoek Grote Markt/Noordzijde-Kreupelstraat. In november had de architect zijn ontwerp klaar en in januari diende het Groninger aannemersbedrijf R.J. Jansen en Broek een bouwaanvraag in. Het duurde tot juni voordat de bouwvergunning werd verstrekt. Hoewel het beeld aan de voorgevel buiten de rooilijn van de voorgevel viel, werd het geaccepteerd ‘omdat de beeldengroep uit architectonische overwegingen aldaar gewenst is en het object voor het doorzicht van de straat geen belemmering zal opleveren’.
De bakstenen liet Reitsma in speciaal formaat bakken in Kerkdriel. De stenen uit dit dorp in de Bommelerwaard hadden in de ogen van de architect mooiere kleuren dan de Groninger stenen. Ze waren bovendien bijzonder geschikt om ermee te beeldhouwen omdat ze zacht genoeg waren om in te hakken. Nadat hij het beeld in ruwe vorm had gemetseld, tekende hij er met krijt op om het vervolgens in de gewenste vorm te hakken. [uit: ‘Groninger Dagblad’ 4-12-2000, door Beno Hofman]

Deel van de route.

Locatie.

Grote Markt 24

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Egbert Reitsma

 • Wijk
  Centrum

 • Jaar van realisatie
  1957

 • Kunstsoort
  Kunst in/aan bouwwerk, Wandsculptuur

 • Materiaal
  Baksteen

 • Afmetingen
  h 2,00 x b 0,80 x d 0,85 m