Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Poort voor Haren

Herman Bartelds

Over dit kunstwerk.

De Poort voor Haren staat bij Het Transferium aan de oprit van de A28. In deze dynamische omgeving waarin de hectiek van het forensenverkeer dominant aanwezig is, is het metershoge beeld even onnadrukkelijk als onverzettelijk aanwezig. Als een ijkpunt in de ruimte. In het kunstwerk schuiven de messing en granieten vormen in elkaar en laten daarbij ruimte voor openingen. Door deze transparantie ontstaan doorkijkjes die wisselen al naar gelang de richting waaruit de passerende automobilist komt. Bewegen, verbinden en markeren zijn belangrijke thema’s in het werk van Herman Bartelds. 

Herman Bartelds (Haren, 1956) combineert in veel van zijn beelden hardsteen met messing. Uit de contrasterende materialen creëert hij een sculpturale eenheid die een breed spectrum van betekenissen reflecteren; van ijkpunten in de ruimte tot intermenselijke relaties. In de gemeente Groningen staan negen kunstwerken van Bartelds. 

Over de totstandkoming.

Het kunstwerk is geplaatst in het kader van de realisatie van Het Transferium (2 delen). Door de P&R blijft de stad bereikbaar. Het kwam tot stand als samenwerkingsproject tussen de Gemeente Groningen en de voormalige Gemeente Haren.

Deel van de route.

Locatie.

Vondellaan Haren (Oprit A 28)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Herman Bartelds

 • Wijk
  Haren en omgeving

 • Jaar van realisatie
  2008

 • Kunstsoort
  Vrijstaande sculptuur

 • Materiaal
  Graniet, Messing

 • Afmetingen
  h 6,50 x b 1,95 x d 1,00 m