Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Ontmoeting

Herman Bartelds

Over dit kunstwerk.

Ontmoeting, is de toepasselijke naam van de sculptuur die bij het dorpshuis De Tiehof in Onnen staat. De tie was vanouds de plek in een Drents dorp waar de mensen samenkwamen om de nieuwtjes van de dag uit te wisselen of over zaken van algemeen belang te vergaderen. De twee geabstraheerde figuren refereren daaraan; in hun (hand)gebaren drukken ze een ontmoeting uit. 

Het beeldend werk van Herman Bartelds (Haren, 1956) kent vier hoofdthema’s: markeren, dragen, verbinden en bewegen. Bartelds combineert in veel van zijn beelden hardsteen met messing. Uit de contrasterende materialen creëert hij een sculpturale eenheid die een breed spectrum van betekenissen reflecteren; van ijkpunten in de ruimte tot intermenselijke relaties. 

In de gemeente Groningen staan negen kunstwerken van Herman Bartelds. Ontmoeting is daarvan het eerst geplaatste kunstwerk en verschilt in materiaalgebruik van de andere acht sculpturen. Het is uitgevoerd in geverfd beton waarover kunsthars is aangebracht. Het beeld stond aanvankelijk op het nabije gemetselde muurtje, maar werd na een verbouwing in 2012 in het plantsoen geplaatst. 

Over de totstandkoming.

De sculptuur is vervaardigd in het kader van de zogenoemde percentageregeling. Deze regeling, die in 1951 door het Rijk werd ingesteld, bepaalt dat 1 à 1,5 procent van de bouwsom kan worden bestemd ter verfraaiing van de gebouwen.

Deel van de route.

Locatie.

Bakkerweg 4, Onnen (ingang De Tiehof)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Herman Bartelds

 • Wijk
  Haren en omgeving

 • Jaar van realisatie
  1983

 • Kunstsoort
  Vrijstaande sculptuur

 • Materiaal
  Beton, Kunsthars

 • Afmetingen
  h 1,06 x b 0,75 x d 0,42 m