Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Om tien uur opent het museum zijn poorten…

Rommert Boonstra

Over dit kunstwerk.

Halverwege de tuin Een oase in de stad, bij een cirkelvormig terras, hangt hoog aan de muur een stenen plaat met daarop het gedicht, “Om tien uur opent het museum zijn poorten…” van Rommert Boonstra. Hierin wordt door de fotograaf en dichter de sfeer van het voormalige natuurmuseum, dat in het gebouw gevestigd was, opgeroepen.

Ander werk in Groningen van Rommert Boonstra – een gedicht en een foto – is te vinden in respectievelijk de stoep bij zijn geboortehuis aan de Eeldersingel 38 en onder de Herebrug.

Landelijk kreeg Boonstra vooral bekendheid door zijn geënsceneerde fotografie, die onder meer te zien is in treincoupés van de Nederlandse Spoorwegen. “Wie denkt dat de foto de werkelijkheid betrapt is niet goed bij zijn hoofd. De foto betrapt de onwerkelijkheid, wat ze vastlegt is verleden tijd”, zo luidt een uitspraak van hem. Om de illusoire werkelijkheid en de vluchtigheid van het snapshot voor te zijn, voert Boonstra zelf de regie over wat gefotografeerd dient te worden. Met allerlei soorten materiaal compileert hij imaginaire landschappen, ruimtes en stillevens tot fotografische verhalen.

De tuin Een oase in de stad is bedacht door beeldend kunstenaar Noud de Wolf. De Wolf maakte aan de voor- en achterkant van de tuin een hekwerk van cortenstaal. Het laat een decoratief patroon zien van gestileerde boomstammen, takken en gebladerte: 'een samengedrukt bos', zoals de kunstenaar zegt.

Achter dit hek voert een slingerend ‘zintuigenpad’ langs bijzondere plantensoorten. Visueel gehandicapten weten waar ze zich in de route bevinden door een eenvoudig systeem van herkenningspunten met een oplopend aantal stenen.

Over de totstandkoming.

Vanuit de gemeenteraad kwam in 1996 het verzoek om meer aandacht voor poëzie ‘in de buitenlucht’ te realiseren, nadat een betrokken stadjer in een brief aan de VVD-fractie had gewezen op deze nog ontbrekende kunstdiscipline in de openbare ruimte.

In samenwerking met het Natuurmuseum realiseerde het CBK Groningen onder meer het gedicht ‘om tien uur opent het museum zijn poorten…’ van fotograaf en dichter Rommert Boonstra op de gevel van het museum. Boonstra werkte op dat moment in het museum aan zijn expositie ‘Natura ex machina; een collectie in scène gezet’. Kunstenaar Noud de Wolf, die bezig was met de tuin ‘Een oase in de stad’, zandstraalde het gedicht op het groene graniet.

Deel van de route.

Locatie.

Praediniussingel 59 (stadstuin)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Rommert Boonstra

 • Wijk
  Centrum

 • Jaar van realisatie
  1999

 • Kunstsoort
  Vormgeving, Kunst in/aan bouwwerk

 • Materiaal
  Graniet (verde candaias)

 • Afmetingen
  h 1,70 x b 2,00 x d 0,06 m