Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Non scholae, sed vitae

Marte Röling

Over dit kunstwerk.

Marthe Röling ontwierp voor op het plein bij het Harmoniecomplex waar onder meer de letterenfaculteit van de RuG in gevestigd is een wimpel, een vorm die volgens de kunstenares ‘aan het ontstaan is, in beweging is, zichzelf verheft’. De wimpel draagt de woorden 'non scholae, sed vitae'. De spreuk vindt haar oorsprong bij de Romeinse wijsgeer Seneca die tot zijn spijt constateerde: ‘Non vitae, sed scholae discimus’: ‘wij leren niet voor het leven, maar voor de school’. Röling keerde het om: ‘niet voor de school, maar voor het leven’. Laatstgenoemde spreuk is ook te vinden boven de deuren van de Aula van het Academiegebouw. 
 
Het polyester beeld is deels handbeschilderd en deels marmerkleurig airbrush gespoten. Het ruim vijf meter hoge kunstwerk werd geplaatst op een drie meter hoge betonnen sokkel, om met deze hoogte ook de monumentaliteit van het Harmonieplein, de plek waar universiteit en stad samenkomen, te benadrukken.
In 2001 bleek dat de wimpel, die ‘maximaal dun’ was gemaakt, als gevolg van de wind scheef was komen te staan. De kunstenares heeft toen de onderkant van de wimpel verstevigd. 
 
Non Scholae, sed vitae is onderdeel van het beeldenproject Kennisjaren 1994-2014 van de Rijksuniversiteit Groningen. Het kwam tot stand in het lustrumjaar 1999. Het thema dat de RuG in dat jaar aandroeg was: ‘Een verbeelding van de relatie student-docent’.

Deel van de route.

Locatie.

Oude Kijk in 't Jatstraat 26 (binnenplein Harmoniegebouw)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Marte Röling

 • Wijk
  Centrum

 • Jaar van realisatie
  1999

 • Kunstsoort
  Vrijstaande sculptuur

 • Materiaal
  Polyester, Airbrush

 • Afmetingen
  h 7,80 m; sokkel h 2, 80 m