Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Muurschilderingen A-Kwartier (6 exemplaren)

Weddeman, Marc, Kunst in/aan bouwwerk

Over dit kunstwerk.

In het A-kwartier zijn enkele garagedeuren en een muurtje voorzien van diverse schilderingen, waaronder een kievit, een silhouet van een wandelende vrouw onder een paraplu en een aap. Aan laatstgenoemde afbeelding is een bijzondere anekdote verbonden:

In de jaren tachtig en negentig van de twintigste eeuw was 'Schele Greet' de eigenaresse en bewoonster van het pand Noorderhaven 62. Greet was, zoals dat in de volksmond heette een hoerenmadam. In 1999 kocht de huidige bewoner de bovenwoning van Greet (nummer 62a). Hij vertelt daarover:
 …''Vanaf het dakterras had ik goed zicht op de tuin van de benedenwoning. Wat ik zag was een ware jungle van onkruid, planten en bomen, compleet met her en der afval. Verborgen in al het groen ontdekte ik een tuinhuisje, voorzien van gas en licht en tot mijn stomme verbazing was dit huisje het onderkomen van een aap. Een oude aap - in mijn herinnering een baviaan - die slecht ter been was, niet meer kon klimmen en als een oud mannetje een beetje door die jungle scharrelde. Een jaar later verdween de aap naar een vogelopvangcentrum. Het verhaal wil dat er meer apen achter de keukendeur van schele Greet hebben gewoond, maar daar is het fijne niet over bekend''.
 
Deze (geschilderde) aap is een mooie herinnering aan de apenjungle van weleer. Nu dient het pleintje als tuin, speelterrein en parkeerplaats. 

Over de totstandkoming.

Nadat in 2016 een einde werd gemaakt aan de raamprostitutie in de Hoekstraat namen bewoners en RuG het initiatief om de leefbaarheid in het A-kwartier door middel van kunst nieuw leven in te blazen. In opdracht van de gemeente Groningen bedacht Wizedesign het concept en uitvoering is van MarcArt – de naam van graffitikunstenaar Marc Weddeman.

Locatie.

28, 25, Hoekstraat 16, 52, Hoekstraat 50, Vishoek 10 (op toegangshek tuin)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Weddeman, Marc

 • Wijk
  Centrum

 • Kunststijl
  Kunst in/aan bouwwerk

 • Materiaal
  verf