Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Muurschildering Korte Nieuwstraat

Michel Velt

Over dit kunstwerk.

Met een vriendelijke blik in de ogen kijkt de sierlijk geklede vrouw de passerende voorbijganger in de ogen. Rondom haar hals heeft zich een kat genesteld en haar handen houdt ze een kauw. Stadjer Rebecca van Dijk en de bekende buurtkat Eddie stonden model voor de zeven meter hoge muurschildering op de gevel van een portiekflat. Het kunstwerk werd vervaardigd door Michel Velt.

Michel Velt (1986) begon al op jonge leeftijd met graffiti. Op kunstacademie Minerva leerde hij schilderen en raakte hij geïnspireerd door de kunst uit de periode van de Jugendstil. Deze kunststroming ontstond rond 1890 en beoogde door middel van kunst een mooiere wereld en betere samenleving te realiseren. Kenmerkend is de toepassing van sierlijke elementen, waarvoor de inspiratie uit de natuur werd gehaald. Bloemen- en dierenmotieven zijn een veel voorkomend thema.

De missie van Velt sluit aan bij de vroegere kunstenaars van de Jugendstil: de wereld door middel van kunst mooier maken. Zijn kleurrijke schilderingen zijn in diverse (wereld)steden te zien, waaronder Londen, New York en Berlijn.

Over de totstandkoming.

De gevelschildering maakt onderdeel uit van het project Pimp je Portiek van woningbouwcorporatie Nijestee en is gefinancierd uit het Nieuw Lokaal Akkoord, een voormalig samenwerkingsverband van de gemeente Groningen en de woningbouwcorporaties. Het kunstwerk valt te scharen onder de noemer community art: kunst voor én door bewoners. Het doel is tweeledig; enerzijds het verfraaien van openbare ruimtes, anderzijds het bevorderen van bewonersparticipatie.

Locatie.

Korte Nieuwstraat 3

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Michel Velt

 • Wijk
  Oosterpoort & Europapark

 • Jaar van realisatie
  2013

 • Kunstsoort
  Schilderkunst, Kunst in/aan bouwwerk

 • Materiaal
  Acrylverf

 • Afmetingen
  h 7,00 x b 2,00 m