Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Muurdecoraties ketelhuizen Selwerd

Siep van den Berg

Over dit kunstwerk.

De drie voormalige ketelhuizen voor blokverwarming aan de Gelderse Roosstraat, Eglantierstraat en de Esdoornlaan hebben aan één zijde wandkunst van kleurig geglazuurde bakstenen, een ontwerp van de Groninger kunstenaar Siep van den Berg. Het zijn geometrische composities in de primaire kleuren rood, geel en blauw, aangevuld met zwart en wit. Van den Berg speelt hierbij met een contrast tussen strakke lijnen en gekleurde vlakken.

Van den Berg maakte in totaal 29 werken voor Selwerd. Hij was vanaf het begin betrokken bij de opbouw van de wijk in jaren ’60. Naast de drie werken op de voormalige ketelhuizen, ontwierp de kunstenaar 26 gevelmozaïeken voor zowel flats als woonhuizen die verspreid over de wijk te zien zijn. In de geometrische structuren kunnen we een speelse echo zien van de geordende indeling van Selwerd, die karakteristiek is voor naoorlogse woonwijken.

Siep van den Berg begon rond 1935 met vrij schilderen en maakte als kunstenaar vervolgens een ontwikkeling door van zuiver naturalisme, via impressionisme en kubisme naar het constructivisme, waarbij de pure voorstellingsloze wijze van uitdrukken kenmerkend is. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw maakte hij diverse plastieken en wandschilderingen. Geometrie was daarbij zijn inspiratiebron. Steeds weer varieerde de kunstenaar met horizontaal en verticaal, met lijnen en blokken – slechts gebruikmakend van de kleuren rood, geel, blauw, zwart en wit. Tegelijkertijd bracht hij dynamiek en ritmiek in het werk aan door het vormen- en kleurenpatroon.

Locatie.

Eglantierstraat 18, Gelderse Roosstraat 18, Esdoornlaan 222

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Siep van den Berg

 • Wijk
  Selwerd

 • Jaar van realisatie
  1963

 • Kunstsoort
  Kunst in/aan bouwwerk, Tableau

 • Materiaal
  Baksteen, Geglazuurde baksteen

 • Afmetingen
  h 3,10 x b 7,30 m