Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Madonna van de Nevelen

Luk van Soom

Over dit kunstwerk.

De Madonna van de Nevelen is een figuur die ontstaan lijkt te zijn uit wolken en flarden mist. De ‘mist’ omhult en versluiert, maar in de nevel zijn de borsten, billen en benen van ‘Onze-Lieve-Vrouw’ duidelijk herkenbaar. Haar armen houdt ze over elkaar geslagen voor haar lichaam, als om het - niet aanwezige - kind te wiegen.
Het ‘Witte Wief’, zo werd het beeld al direct na plaatsing door buurtbewoners genoemd - een associatie die ook opgeroepen wordt door de locatie van de Madonna aan het Reitdiep, een plek waar ’s ochtends in alle vroegte de mistbanken laag hangen en de sfeer mysterieus is.

Bij zijn afscheid als directeur van woningcorporatie In, wilde Louwris Kroon liever een cadeau geven dan krijgen. Hij riep alle huurders op een woonwens in te sturen. Uit 55 inzendingen werd het idee van Wim Grijze bekroond: hij wilde graag een kunstwerk voor zijn buurt Paddepoel-Zuid. In samenwerking met het CBK en prijswinnaar Grijze werd uit een voorselectie de bronzen Madonna van de Nevelen van de kunstenaar Luk van Soom gekozen. De ‘Madonna’ is een gegoten kopie van een beeld dat in België bij een privékliniek staat.

Over de totstandkoming.

De wijkvernieuwing in Paddepoel was voor het CBK Groningen en woningcorporatie In aanleiding om een kunstopdracht in Paddepoel Zuid te initiëren.

Het kunstwerk is tevens het afscheidscadeau van oud-directeur Louwris Kroon aan zijn huurders. Iedereen kon namelijk een woonwens voor de wijk insturen. Uit 55 inzendingen werd het idee van de heer Grijze bekroond: hij wilde graag een kunstwerk voor zijn buurt.

Locatie.

Jaagpad (ten zuiden van de Voermanhaven)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Luk van Soom

 • Wijk
  Paddepoel (incl. Tuinwijk)

 • Jaar van realisatie
  2005

 • Kunstsoort
  Vrijstaande sculptuur

 • Materiaal
  Brons

 • Afmetingen
  h 2,80 m