Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Lichtscherm Piccardthofplas (92 delen)

Noud de Wolf

Over dit kunstwerk.

De Piccardthofplas, een natuurmonument, wordt bevolkt door grote aantallen vogels. De autoweg langs het water kan vooral als het donker is als een stoorzender werken voor de vogels, die op het licht van de koplampen afkomen. Het kunstwerk van Noud de Wolf fungeert als een scherm dat het licht opvangt.

De Wolf liet een onderzoek uitvoeren naar de werking van voertuigverlichting en de manieren om dit effectief tegen te houden. Hij ontwierp een 200 meter lang scherm van 92 platen, die het licht van de auto’s opvangen. De platen bestaan uit vier maten. Steeds is een serie van vier platen opeenvolgend in grootte achter elkaar geplaatst, de vijfde is omgedraaid zodat de volgende reeks in spiegelbeeld komt. Door deze manier van plaatsen ontstaat er een golvende beweging (zoals het water achter het lichtscherm) die versterkt wordt door de flauwe s-bocht waarin het cortenstaal is gewalst. De golving, de aardkleur van het staal en het grind tussen de platen maken van het kunstwerk een natuurlijk filter tussen de rust van het watervlak en de dynamiek van het stadsleven.

Over de totstandkoming.

In de jaren negentig van de twintigste eeuw werd de omgeving van de Piccardhofplas gereconstrueerd. Er kwam woningbouw en de Veenweg werd verlegd waardoor deze vlak langs de plas kwam te lopen. Voor het nieuwe wegtracé moesten bosschages wijken. Aan de kunstenaar werd gevraagd om voor het open gedeelte langs de plas een scherm te ontwerpen dat de vogels zou afschermen, zonder echter de bewoners het zicht op het water te ontnemen. Een lastige opgave waar Noud de Wolf een succesvolle oplossing voor bedacht.

Deel van de route.

Locatie.

Paterswoldseweg (langs Piccarthofplas)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.