Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

KAPKAR / CDH-2P2 Proathoes

Frank Havermans

Over dit kunstwerk.

Kunstenaar Frank Havermans liet zich voor zijn kunstwerk inspireren door de verschillende passanten van deze groene plek aan de Hoornsedijk langs het Noord-Willemskanaal. Met zijn object wil Havermans bewoners, maar ook de langslopende Pieterpadwandelaars en anderen even tot stilstand brengen en toevallige ontmoetingen mogelijk maken. Hij doopte zijn werk Proathoes. Havermans: “Praathuizen zijn in de loop van de tijd langzaam verdwenen. Toch is even een praatje maken met onbekenden naast onze moderne communicatietechnieken een oerbehoefte die nooit zal verdwijnen. Ik probeer met dit praathuisje deze traditie te herstellen.”

Het kunstwerk annex ontmoetingsplaats biedt meerdere gebruiksmogelijkheden. Onderaan is het mogelijk om op een bankje te zitten en de omhoogstekende schacht biedt toegang tot het praathuisje dat een prachtig uitzicht biedt over het Noord-Willemskanaal achter de dijk. Havermans verwijst met zijn ‘praathuis’ naar de robuuste vormen en stoere materialen in de scheepvaart, elementen die in de directe omgeving ook zijn terug te vinden. Zo heeft het kunstwerk iets weg van een stuurhut van de schepen in het Noord-Willemskanaal.

Over de totstandkoming.

Het kunstwerk is gefinancierd uit het Nieuw Lokaal Akkoord, dat een samenwerkingsverband is van de gemeente Groningen en de woningbouwcorporaties. Het kwam tot stand in nauwe samenwerking met een afvaardiging van buurtbewoners.

Deel van de route.

Locatie.

Hoornsedijk (in het park bij de Henri Dunantlaan)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.