Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Johannes Swint

Willem Valk

Over dit kunstwerk.

Een wit zandstenen reliëf van een portret van opzij siert een rode muur aan de rand van het Linneausplein. De plaquette toont Johannes Swint, een gefusilleerde communist en verzetsman uit deze wijk. In de oudejaarsnacht van 1943 wordt Swint, met een aantal anderen, door de Duitsers gefusilleerd als vergelding van een aanslag op een aan Duitse kant staande politieluitenant. Gelijk na zijn dood wordt door het bestuur van speeltuinvereniging ‘Oosterpark’ besloten een gedenkteken te maken voor Swint. Willem Valk ontwerpt een monument met bloembakken, het stenen portret dat hij van Swint maakt verbergt hij zolang in zijn tuin.

Na de bevrijding is dit het eerste oorlogsgedenkteken dat wordt onthuld. Het wordt geplaatst bij het speeltuingebouw aan de Oliemuldersweg omdat Swint in het bestuur van de Speeltuinvereniging ‘Oosterpark‘ zat. Later is de plaquette meeverhuisd naar de nieuwbouw aan de Resedastraat. Daar kreeg het uiteindelijk een plek in het gebouw.

Betrokken erven, bewoners en een historicus hebben in samenwerking met de gemeente een nieuwe plek gecreëerd voor de plaquette. Op 4 mei 2020 is dit monument - voor het communistisch verzet - teruggeplaatst in de openbare ruimte. De plaquette is opgenomen in een naar achteren verspringende muur waarin ook een bloembak is opgenomen, de ontstane ruimte laat het werk goed tot zijn recht komen.

Locatie.

Linnaeusplein (groenstrook bij Zaagmuldersweg)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

  • Door
    Willem Valk

  • Wijk
    Oosterparkwijk

  • Jaar van realisatie
    1945

  • Kunstsoort
    Monument, Reliëf

  • Materiaal
    Zandsteen

  • Afmetingen
    h 90 x b 56 x d 8 cm.