Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

IJzerplastiek

Siep van den Berg

Over dit kunstwerk.

In IJzerplastiek vormen doorlopende lijnen en haakse hoeken het ordenend principe. In dat samenspel ontstaan gesloten vlakken in de primaire kleuren rood, geel, blauw, zwart en wit, en open vlakken die een relatie met de omgeving aangaan. Harmonie en helderheid zijn twee belangrijke grondthema’s in het werk van Siep van den Berg.

Siep van den Berg kreeg van Rijksgebouwendienst Noord - via de Stichting Kunst en Bedrijf – de opdracht een kunstwerk te maken voor de bouw van het (voormalig) Instituut voor Bodemvruchtbaarheid van de Rijksuniversiteit Groningen. Aanvankelijk kreeg de sculptuur een plek in de kantine, maar later werd het op het buitenterrein geplaatst. In 2013 werd het kunstwerk gerestaureerd; de plastiek kreeg zijn strakke vormen en zijn oorspronkelijke kleuren terug. Sinds de restauratie staat het kunstwerk aan de toegangsweg van De Harener Holt in de openbare ruimte, dankzij de inspanningen van Simon Deinum (de auteur van Dichter bij Siep), GEM Haren Noord en Ateliers MTW. 

Siep van den Berg studeerde, woonde en werkte van 1930 tot 1954 in Groningen. Naast zijn schilderijen en plastieken vervaardigde hij metselreliëfs voor diverse (ketel)huizen in de stad.

Deel van de route.

Locatie.

Oosterweg/Kerklaan, Haren

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Siep van den Berg

 • Wijk
  Haren en omgeving

 • Jaar van realisatie
  1968

 • Kunstsoort
  Vrijstaande sculptuur

 • Materiaal
  Gegalvaniseerd ijzer, Verf

 • Afmetingen
  h 2,60 x b 3,00 x d 0,80 m / plaatijzer 16 mm dik