Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Het Veulen

Wladimir de Vries

Over dit kunstwerk.

In Groningen zijn diverse kunstwerken van kunstenaar Wladimir de Vries te vinden, waaronder Het Veulen. Dit kleine broertje van Het peerd van Ome Loeks wordt ook wel Lutje Loeks, kleine Loeks, genoemd. Op een sokkel staat een sierlijk veulen fier rechtop. Van de stunteligheid van deze jonge dieren, die niet lijken te weten wat ze met de lange benen moeten doen, is niets terug te vinden.

De werkwijze van De Vries is duidelijk af te leiden van de huid van het bronzen beeld. De kunstenaar maakte een model van klei. Kleine, platte bolletjes ter grootte van een dubbeltje bracht hij regelmatig op het model aan. De ‘dubbeltjesmethode’ wordt deze techniek dan ook wel genoemd. De contouren vervagen enigszins en het spel van licht en schaduw wordt erdoor verlevendigd.

Van Wladimir de Vries zijn in de stad diverse kunstwerken te vinden. De meest bekende zijn Landbouw en Veeteelt, oftewel Blote Bet op de Herebrug, de Wisent in het Noorderplantsoen en dit Veulen aan de Radesingel. Zijn werken - alle figuratief van aard - zijn gerealiseerd in de periode van ongeveer 1950 tot 1980. Dat was juist de tijd waarin een overheersende voorkeur voor abstracte kunst begon te ontstaan. Maar Wladimir de Vries bleef in zijn oorspronkelijke - traditionele - stijl werken. De eigenzinnigheid van De Vries kenmerkt ook zijn beelden waaruit trots en welbehagen spreekt.

Over de totstandkoming.

De gemeente Groningen schreef een opdracht uit voor een beeld aan de Radesingel. Op dezelfde plek stond vroeger een keramieken drinkbak met fontein.
De gemeenteraad keurde het ontwerp Veulen van Wladimir de Vries goed. De kunstenaar liet vervolgens het model van het veulen in brons gieten door Binder en Schmidt in Bloemendaal. Het beeld werd op 15 maart 1951 onthuld door burgemeester Cort van der Linden.

Deel van de route.

Locatie.

Radesingel 4 (tegenover Sint Jozefkerk)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

  • Door
    Wladimir de Vries

  • Wijk
    Centrum

  • Jaar van realisatie
    1951

  • Kunstsoort
    Vrijstaande sculptuur

  • Materiaal
    Brons

  • Afmetingen
    h 2,05 m; sokkel h 0,40 x b 1,45 x d 0,50 m