Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Het Huis

Tiddo Nieboer

Over dit kunstwerk.

Het Huis lijkt gemaakt om de huidige rol van de filosofie ten opzicht van de andere wetenschappen te verbeelden. René Descartes vergeleek de filosofie namelijk nog met een boom waarbij de wortels voor de metafysica stonden en de takken voor de verschillende wetenschapsgebieden. Tegenwoordig is de filosofie echter niet meer het fundament van de wetenschap, maar slechts een etage ergens in het huis der wetenschap. Haar rol daarin is kritisch: ze steekt het licht aan juist daar waar men dacht dat alles vanzelfsprekend was. Maar de filosofie is ook constructief; ze legt verbanden en zorgt daarmee voor samenhang en discussie in het huis der wetenschap.

Het Huis is het laatste gerealiseerde ontwerp van de in 2002 overleden kunstenaar Tiddo Nieboer. Collega Harm van Weerden nam de uitvoering op zich in nauw overleg met de weduwe van de overleden kunstenaar, Jacoba Wijk.

Het kunstwerk van Tiddo Nieboer is onderdeel van het kunstproject Kennisjaren 1994-2014 van de Rijksuniversiteit Groningen. Dit project werd in 1994 gestart ter gelegenheid van het 380-jarig bestaan van de universiteit en eindigt in 2014 bij het 400-jarig bestaan.

Deel van de route.

Locatie.

Oude Boteringestraat 52 (patio Rijksuniversiteit, ingang via steeg)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Tiddo Nieboer

 • Wijk
  Centrum

 • Jaar van realisatie
  2003

 • Kunstsoort
  Vrijstaande sculptuur