Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Hein Aalderink

Willem Reinders

Over dit kunstwerk.

Op het terras van paviljoen Sassenhein staat een betonnen beeld van een manspersoon die vanaf een hoge kunstgranieten sokkel uitkijkt over het waterrijke natuurgebied Sassenhein. Het beeld stelt Hein Aalderink (1853-1939) voor. Aalderink en zijn vrouw Saskia kochten in 1909 het voormalig turfwingebiedje met zogenoemde petgaten (veenplassen), en maakte zich sterk om het te bestemmen voor de vissport. Om hier op een verantwoorde wijze te kunnen vissen naar karpers werd in 1909 de Hengelclub Groningen opgericht, tegenwoordig HC Sassenhein geheten. 

In hun testament legde het echtpaar, wier namen vereeuwigd zijn in de naam van het natuurgebied (Sas-en-Hein) vast, dat dit gebied zou blijven zoals het was: een uitnodigend natuur, vis- en recreatiegebied. 

Over de totstandkoming.

De sokkel was oorspronkelijk een bloembak, vervaardigd door architect M.G. Eelkema en aangeboden door de leden van de Hengelclub, ter ere van de zeventigste verjaardag van Hein Aalderink op 19 maart 1923. Ruim een jaar later, op 31 juli 1924, schonken de leden van de Hengelclub het beeld ter ere van hun vijftienjarig bestaan. De sculptuur werd gemaakt door Willem Reinders.

Deel van de route.

Locatie.

Lutsborgsweg 53, Haren (bij Paviljoen Sassenhein)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Willem Reinders

 • Wijk
  Haren en omgeving

 • Jaar van realisatie
  1924

 • Kunstsoort
  Vrijstaande sculptuur

 • Materiaal
  Beton

 • Afmetingen
  h 1,90 x b 0,60 x d 0,70 m / sokkel: h 1,90 m