Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Haan

Klaas van Dijk

Over dit kunstwerk.

De roodkoperen haan van Klaas van Dijk oogt parmantig in al zijn pracht en eigenzinnigheid. Hoewel het werk uit 1979 officieel geen titel heeft, werd het in de volksmond al gauw ‘Haan’ genoemd. De Haan heeft op verschillende plekken in de stad gestaan en kent een bewogen geschiedenis van vernielingen. 

De gemeente Groningen kreeg het beeld in 1979 aangeboden van de Westland Utrecht Hypotheekbank ter gelegenheid van de opening van het kantoor in Paddepoel. De Haan kreeg een plek op een zuil voor het buurtcentrum Trefkoel aan de Zonnelaan (nu jongerenflat Upsilon) in de wijk. Daar werd het in 1980 zwaar beschadigd en om die reden weggehaald. Klaas van Dijk werd benaderd voor restauratie, maar de kunstenaar mocht wegens gezondheidsredenen niet meer met koper werken. Het herstel van het beeld kwam hiermee in een impasse, totdat de kunstenaar Bart van de Valk zich aanbood als restaurateur en hij de Haan in samenwerking met Van Dijk weer in goede staat terugbracht. 

Vanaf 1987 stond de Haan te pronken aan de Praediniussingel. Helaas werd het beeld van Klaas van Dijk daar meer dan eens het mikpunt van vandalisme waardoor het keer op keer gerestaureerd moest worden. In 2019 werd de laatste restauratie voltooid door kunstenaar en koperspecialist Hugo Hol. Kunstpunt en Stadsbeheer zochten naar een nieuwe plek voor de Haan.  

In augustus 2021 is het kunstwerk herplaatst. In overleg met de zoon en dochter van de kunstenaar en met de Singeldorpers – zoals de singelbewoners zich noemen – kreeg de Haan een nieuwe plek aan de Ubbo Emmiussingel. Het kunstwerk staat nu in het grasveld tussen het Groninger Museum en de Minervaflat. 
 
Klaas van Dijk (1913-1990) kreeg vooral bekendheid door zijn handmatig uitgeslagen koperen en aluminium wandobjecten en beelden. Daarnaast schilderde, aquarelleerde, tekende en lithografeerde hij landschappen. Van Dijk kreeg zijn opleiding van de bekende Groningse beeldhouwer Willem Valk. In de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw was hij lid van de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg. Hoewel Nederland zijn thuisbasis was, werkte hij ook in Frankrijk en de Verenigde Staten. In 1977 ontving hij in Groningen de culturele Egbertsprijs, onder meer voor zijn verdiensten voor De Ploeg. Van Dijk zette zich namelijk onvermoeibaar in om ervoor te zorgen dat jonge kunstenaars zich gingen aansluiten bij deze vereniging.

Deel van de route.

Locatie.

Ubbo Emmiussingel 60 (Naast de Minervaflat)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

  • Door
    Klaas van Dijk

  • Wijk
    Centrum

  • Jaar van realisatie
    1979

  • Kunstsoort
    Vrijstaande sculptuur

  • Materiaal
    Rood koper

  • Afmetingen
    h 1,75 x b 0,65 x d 0,95 m