Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

H.K.H. Prinses Juliana

Gerrit van der Veen

Over dit kunstwerk.

H.K.H. Prinses Juliana – een portret van Juliana– werd in 1936 door de Algemene Oranjevereniging Oranje Nassau aan de burgerij van Haren aangeboden ter gelegenheid van de verloving van Prinses Juliana en Prins Bernhard. Het werd destijds in opdracht van tijdschrift De Kunst in zesvoud gemaakt door Gerrit Jan van der Veen (1902-1944), beeldhouwer, mecanicien en verzetsstrijder. 

Eén exemplaar kreeg een plek nabij het plantsoen aan de oude Hoflaan in Haren. In 1942 werd het onderstuk van de sculptuur door pro-Duitsers vernield. Kort daarvoor hadden Oranjegezinden het beeld zelf in veiligheid weten te brengen. De vijf andere exemplaren kregen een plek in Den Haag, Amsterdam, Leiden, Utrecht en de stad Groningen. 

Na de bevrijding werd het Harener exemplaar in het gemeentehuis aan de Rijksstraatweg/Meerweg geplaatst. Door onbekende redenen raakte het na verloop van tijd op drift en dook op een gegeven moment bij een particulier op. Eind jaren zeventig werd het herplaatst in de raadzaal van het gemeentehuis. In 1999 volgende de laatste verhuizing toen het beeld naar aanleiding van een verzoek van een bewoner van de Oude Hoflaan, weer op zijn oorspronkelijke plek werd terug gezet. 

Deel van de route.

Locatie.

Prins Bernhardlaan, bij Oude Hoflaan Haren

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Gerrit van der Veen

 • Wijk
  Haren en omgeving

 • Jaar van realisatie
  1936

 • Kunstsoort
  Borstbeeld

 • Materiaal
  Brons

 • Afmetingen
  h 0,31 x b 0,18 x d 0,24 m / sokkel: h 1,00 x b 0,24 x d 0,24 m