Graffiti Emmaviaduct
Mick la Rock (Aileen Middel), Quik (Lin Felton)
Over dit kunstwerk.
Onder het Emmaviaduct, langs een doorgaande route tussen Hoofdstation en Groninger Archieven, bevindt zich een muurschildering van Quik (Lin Felton) en Mick la Rock (Aileen Middel).
Het verhaal hierachter start in het New York van de jaren ’70 en ’80, waar in die periode de street art- en graffiti-beweging sterk groeit. De opkomst van subculturen onder jongeren zoals punk en hiphop blijkt een vruchtbare bodem voor de groei. Vanaf de jaren ’80 verschijnt er in Nederland ook steeds meer graffiti.
Van New York naar Groningen
In 1992 besluit Frans Haks, destijds directeur van het Groninger Museum, om street art en graffiti binnen het museum te brengen met de tentoonstelling Coming from the Subway: New York Graffiti Art. Hiermee speelt het museum een pioniersrol door street art en graffiti als één van de eersten wereldwijd als kunst te erkennen. Bij de opening van de tentoonstelling wordt onder andere een muurschildering onder het Emmaviaduct gerealiseerd, een werk waaraan de artiesten Quik (Lin Felton) en Mick la Rock (Aileen Middel) samen hebben gewerkt.
Quik en Mick
Quik (1958) heeft een grote invloed gehad op de graffitiscene in de stad, en zijn werk wordt nog steeds gekoesterd. Mick la Rock (1970), geboren en getogen in Groningen maar nu wonend in Amsterdam, maakte door de aandacht voor graffiti in het Groninger Museum kennis met New Yorkse graffitikunstenaars. Ze is een van de eerste en bekendste vrouwelijke graffitikunstenaars uit Europa.
Emmaviaduct
In september 2024 keerden Quik en Mick la Rock terug naar Groningen om een nieuwe muurschildering onder het Emmaviaduct te maken ter ere van het rijke Groninger graffitiverleden. Om die reden kozen de kunstenaars voor een klassieke graffitistijl, ontstaan in New York in de jaren ‘70: Style Writing. Hierbij worden de letterstijlen die de namen van de kunstenaars weergeven zo mooi en bijzonder mogelijk neergezet. In het geval van de mural onder het Emmaviaduct wordt het geheel ook nog eens omringd door kleurrijke schilderingen van sterren en animatiefiguur Felix de Kat die in een ruimteschip zit. Bij het realiseren van het werk zijn Quik en Mick geassisteerd door Phillip Ekwaro-Osire, student Fine Art aan Academie Minerva.
Nieuwe Samenwerking
Het werk onder het Emmaviaduct markeert niet alleen een historisch moment, maar ook het begin van een nieuwe samenwerking tussen Stichting Kladmuur en de Groninger Archieven. Stichting Kladmuur zet zich in voor het verzamelen en archiveren van Groningse subculturen die in de jaren ’70 en ’80 floreerden, waaronder graffiti. Het archief, dat onder andere bestaat uit foto's, verhalen en krantenknipsels, werd in oktober 2024, de Maand van de Geschiedenis, overgedragen aan de Groninger Archieven. Het kunstwerk onder het Emmaviaduct, dat zich naast de Groninger Archieven bevindt, is daarmee een symbolische start van verschillende activiteiten die Stichting Kladmuur samen met de Groninger Archieven zal organiseren.
Locatie.
Emmaviaduct (onder viaduct, ter hoogte van de Groninger Archieven)
Facts & Figures.
-
Door
Mick la Rock (Aileen Middel)
Quik (Lin Felton) -
Jaar van realisatie
2024 -
Materiaal
Verf