Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Glasappliqué (20 delig)

Jos Esser

Over dit kunstwerk.

Verwerkt in de toegang van de Grote Markt naar de fietsenkelder onder het Groot Handelshuis bevindt zich een wand bestaande uit 20 delen glasappliqué. Twee ramen boven elkaar, tien ramen breed. De ramen zijn samengesteld uit gekleurde stukken vensterglas, soms meerdere lagen dik, gelijmd op een witte achtergrond. Blauwe, groene, roze en crèmekleurige stroken en rechthoeken zijn gecombineerd met ‘korrels’ van ongekleurd glas. Door de verschillende lagen gekleurd glas ontstaat er een optische kleurmenging. En door de plaatsing in een gevel lijkt het bijna een transparante wandschildering. In de oorspronkelijke situatie was dat door natuurlijk buitenlicht, in de gang naar de fietsenkelder zijn er voor dit effect ledlampen achter geplaatst. De compositie van de 20 ramen laat in zijn geheel een golfvorm zien; twee witte gebogen banen met hiertussen een witte ovaal. Van veraf lijkt het op een groot oog.

Over de totstandkoming.

Tot 2018 zitten de ramen in het expeditiegebouw van Vroom & Dreesmann (V&D) aan de Rodeweeshuisstraat. Dit pand wordt gelijk met de bouw van het warenhuis V&D aan de Grote Markt vanaf het midden van de jaren vijftig gebouwd, en gaat op 17 september 1958 open. Waarschijnlijk is het glasappliqué oorspronkelijk bedoeld geweest ter verfraaiing van de personeelsentree in het hoofdgebouw maar wordt in het pand aan de Rodeweeshuisstraat geplaatst als de personeelsafdeling daar heen gaat. Het wordt dan in de zijgevel op de begane grond van dat pand geplaatst. Er zijn ook bronnen die zeggen dat het werk ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de vestiging als cadeau is aangeboden door het personeel aan de directie. Op een van de ramen is “Design Esser Holland” geëtst, waarschijnlijk de maker van het werk. Over dit bedrijf is niets bekend en de maker van het werk blijft daarom een klein mysterie.

Na het vertrek van de V&D uit de stad wordt ook het pand in de Rodeweeshuisstraat verkocht. In de verbouwplannen van de nieuwe eigenaar is geen plaats voor het glasappliqué en in 2018 worden de ramen daarom uitgenomen. De nieuwe eigenaar van het warenhuis, nu Het Groot Handelshuis, heeft echter na overleg met de afdeling erfgoed van de gemeente een mooie plek voor het werk vlakbij de entree, in de trapopgang van de fietsenkelder. Na zes jaar in de opslag, een grondige schoonmaak en restauratie is het glasappliqué nu voor iedereen in volle glorie te zien.                               

Locatie.

Grote Markt 21 (inpandig)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

  • Door
    Jos Esser

  • Wijk
    Centrum

  • Jaar van realisatie
    1968

  • Kunstsoort
    Glaskunstwerk

  • Materiaal
    Glas

  • Afmetingen
    linker deel: h 2,23 x b 3,80 m / rechter deel: h 2,23 x b 5,60 m /  per plaat: h 1, 02 x b 0,92 m