Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Gevelstenen met jongetje, balk, olifant en huis (7 exemplaren)

Mans Meijer

Over dit kunstwerk.

Boven de portieken van de woningen aan de Rivierenhof zijn keramische reliëfstenen aangebracht die steeds dezelfde afbeelding laten zien van een jongetje met een lat, een olifant en een archetypisch huisje. Doordat de kleurstelling en de onderlinge rangschikking van de vier afbeeldingen per gevelsteen variëren, krijgt elke portiek toch enige mate van herkenbaarheid.

De maker van de gevelstenen is Mans Meijer. In de jaren '50 maakte hij een serie keramische gevelstenen voor de levensverzekeringsmaatschappij Nillmij. Deze reliëftegels hebben verschillende composities, maar bevatten elk een jongen met een balk, een huis en een olifantje. Deze voorstellingen zijn ontleend aan het embleem van de Nillmij. De gevelstenen werden geplaatst bij de entrees van flats die werden gebouwd in opdracht van de Nillmij en zijn te vinden in meer dan tien Nederlandse steden.

Het werk past in de traditie van het aanbrengen van portiekdecoraties en geveltableaus aan naoorlogse bebouwing. Door de eenvormigheid van de bouwstijl in die tijd kreeg een gebouw hierdoor toch enige identiteit.

Locatie.

Rivierenhof (boven portieken flats)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Mans Meijer

 • Wijk
  Rivierenbuurt & Herewegbuurt

 • Kunstsoort
  Kunst in/aan bouwwerk, Gevelsteen

 • Materiaal
  Keramiek

 • Afmetingen
  h 0,50 x b 0,50 x d 0,50 m