Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Geheugenbalkon

Studio L A

Over dit kunstwerk.

Het Geheugenbalkon vormt een uitkijkpunt bij de verbouwing van de zuidelijke ringweg waar de weg onder de grond verdwijnt. Hier bovenop komt een nieuw park: het Zuiderplantsoen. Vanaf 10 meter hoogte kijk je uit op de stad die zich vernieuwt en bevind je je tegelijkertijd op een stukje geschiedenis: de toren bestaat deels uit oude delen van de ring. 

De historische gelaagdheid van Groningen was het uitgangspunt voor architectenstudio Studio L A, de makers van het Geheugenbalkon: “Na onderzoek in de omgeving kwamen we erachter dat er veel lagen in de geschiedenis zijn geweest. Maar elke keer is de laag volledig weggevaagd en is er iets nieuws overheen gelegd zonder de herinneringen in leven te houden.” Het architectenduo heeft daarom elementen uit de zuidelijke ringweg hergebruikt en in Geheugenbalkon verwerkt. Wie naar boven klimt, treft een originele vangrail, hergebruikt beton en asfalt aan. Het kunstwerk verbindt zo verleden, heden en toekomst.

Over de totstandkoming.

De wens voor een ontmoetingsplek kwam van buurtbewoners. Maar ook de aannemers, Combinatie Herepoort, had een uitkijkpunt voor de bouwwerkzaamheden in de planning. Deze twee wensen kwamen samen met de ontwikkeling van een familie van ontmoetingsobjecten in de buurt door Kunstpunt Groningen. Kunstpunt Groningen vroeg Studio L A om een ontwerp te maken, wat resulteerde in Geheugenbalkon.

Deel van de route.

Locatie.

Zuidelijke ringweg Hereweg

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

  • Door
    Studio L A

  • Wijk
    Helpman

  • Jaar van realisatie
    2021

  • Kunstsoort
    Kunst en architectuur

  • Materiaal
    Beton, Staal, Gegalvaniseerd staal, Asfalt

  • Afmetingen
    h 13 x b 9 x d 6,5 m.