Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Gedenksteen 100 jaar Sociaal Demokratische Bond

Henri de Wolf

Over dit kunstwerk.

De plaquette van Henri de Wolf siert de zijgevel van café De Beurs. In dit pand werd in 1885 de Groninger afdeling van de Sociaal Demokratische Bond opgericht. Honderd jaar later werd ter ere van het eeuwfeest deze gevelsteen onthuld. 
 
De Wolf, zelf socialistisch georiënteerd, ontwierp de plaquette en liet hem in marmer en zwart graniet uitvoeren. De kunstenaar koos voor een sterk vereenvoudigd weergegeven troffel, teruggebracht tot een simpele, geometrische vorm; een paar opgestapelde bakstenen die in reliëf op het graniet zijn aangebracht en een citaat van Karl Marx.

Over de totstandkoming.

De stichting 100 jaar Sociaal-democratische Arbeidersbeweging in Groningen heeft het initiatief tot de opdracht genomen.
Henri de Wolf was een geëngageerd kunstenaar bij wie deze opdracht zeer op zijn plaats was. Hij voerde de gedenksteen uit in het kader van de voormalige Beeldende Kunstenaars Regeling. Hij maakte het ontwerp en vroeg Willem van Dam voor de uitvoering.
 
In 1885 werd de Groninger afdeling van de Sociaal Demokratische Bond opgericht. De Sociaal Democratische Bond, met secretaris Domela Nieuwenhuis, was de eerste socialistische organisatie in Nederland (1881-1894). Overigens niet te verwarren – voor de niet-socialisten – met de SDAP, die in 1894 in Zwolle werd opgericht, onder meer met Troelstra.
 
De stichting lichtte onder meer toe: “Op 16 januari 1985 was het 100 jaar geleden dat de Groninger afdeling van de SDB werd opgericht. Daarmee traden de arbeiders als zelfstandige macht in het strijdperk van de politiek, voordien het domein van de adellijke heren, rijke boeren en welgestelde koopmansfamilies. Het idee dat de scheppende, werkende mens in vrijheid over zijn lot en over de vruchten van zijn arbeid zou beschikken en daarmee, zoals Marx het omschreef, de mensheid uit het rijk der noodzakelijkheid in het rijk der vrijheid zou leiden; dat idee kreeg feitelijk gestalte in die eerste politieke organisatie in onze regio. [uit: informatiepakket van de Stichting 100 jaar Sociaal-democratische Arbeidersbeweging, 18 januari 1985]

Deel van de route.

Locatie.

A-Kerkhof 4 (zijgevel café de Beurs)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Henri de Wolf

 • Wijk
  Centrum

 • Jaar van realisatie
  1985

 • Kunstsoort
  Kunst in/aan bouwwerk, Plaquette

 • Materiaal
  Marmer (cristalline)

 • Afmetingen
  h 0,90 m