Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Don Quichot

Egbert Reitsma

Over dit kunstwerk.

De oprit naar het huis Oeckelenhof wordt gemarkeerd door een bakstenen muur met de naam van het huis en een eveneens uit baksteen opgetrokken beeld van Don Quichot, zittend op zijn paard. De sculptuur en muur zijn van de hand van Egbert Reitsma (1892-1976), die tevens de bewoner was van de Oeckelenhof. Reitsma was een Nederlandse architect die bekendstaat om zijn bakstenen architectuur. ‘Meester in baksteen’, wordt hij ook wel genoemd. Hij was tevens lid van de kunstkring De Ploeg.

Waarom Reitsma voor de romanfiguur Don Quichot koos, is onduidelijk. Don Quichot is de hoofdpersoon in de door Cervantes geschreven roman De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha. Het vertelt de komische reisavonturen van een oude edelman die denkt dat hij een dolende ridder is. Don Quichot is het stereotype van een dwaze held; hij heeft goede bedoelingen maar maakt zich door zijn onhandige daden belachelijk. 

De sculptuur dateert uit 1959. Drie jaar daarvoor had Reitsma zijn huis, dat oorspronkelijk Heemstede heette, omgedoopt in de Oeckelenhof, een verwijzing naar de eerste eigenaar/bewoner Cornelis van Oeckelen (1829-1905), die faam verwierf als orgelbouwer. 

Van Egbert Reitsma staan onder meer twee andere bakstenen paarden in de gemeente: Grote Markt 24 (Reitsma is de architect van dit pand en maakte ook de gevelsculptuur Sint Maarten) en Rijksstraatweg 138 (Het witte paard).

Deel van de route.

Locatie.

Rijksstraatweg 20, Glimmen

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Egbert Reitsma

 • Wijk
  Haren en omgeving

 • Jaar van realisatie
  1959

 • Kunstsoort
  Kunst in/aan bouwwerk

 • Materiaal
  Baksteen

 • Afmetingen
  h 2,35 x b 2,05 x d 0,40 m / sokkel h 1,00 x b 5,00 x d 0,54 m