Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

De twaalf gouden uilen van Pallas Athena

Wia van Dijk

Over dit kunstwerk.

De twaalf gouden uilen in het timpaan van het Harmoniegebouw zijn een eerbetoon aan de Griekse godin Pallas Athena. Hier staat zij symbool voor de Faculteit der Letteren. Aan Pallas Athena werden namelijk de eigenschappen verstand, moed, schoonheid en trouw toegedicht. Zij werd dan ook vereerd als de godin van de wijsheid, van oorlog en vrede en van de schone kunsten. Om haar wijsheid te benadrukken wordt de godin vaak afgebeeld met een uil.

De uilen zijn gegoten in polyurethaan en vervolgens met bladgoud bewerkt. Ze zijn wat betreft hun lijven identiek, maar hun ogen hebben ieder een andere kleur. Hiermee heeft Van Dijk de individuele wijsheid willen symboliseren. Met de zes linkszittende en de zes rechtszittende uilen verwijst de kunstenares tevens naar respectievelijk de Faculteit der Letteren en de Faculteit Rechtsgeleerdheid, die beide in het Harmoniegebouw gehuisvest zijn.

Wia van Dijk zegt verder over dit werk: “Harmonie zou niet bestaan zonder disharmonie. De harmonieuze ordening wordt lichtelijk verstoord door een verwisseling van een linkszittende en een rechtszittende uil. De verstoring draagt de harmonie weer in zich doordat het de enige uilen zijn die dezelfde kleur groene ogen dragen.”

Het kunstwerk van Wia van Dijk is onderdeel van het kunstproject Kennisjaren 1994-2014 van de Rijksuniversiteit Groningen. Dit project werd in 1994 gestart ter gelegenheid van het 380-jarig bestaan van de universiteit en eindigt in 2014 bij het 400-jarig bestaan.

Deel van de route.

Locatie.

Oude Kijk in 't Jatstraat 26 (timpaan Harmoniecomplex)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

  • Door
    Wia van Dijk

  • Wijk
    Centrum

  • Jaar van realisatie
    2006

  • Kunstsoort
    Kunst in/aan bouwwerk, Wandsculptuur

  • Materiaal
    polyurethaan, dubbeltorengoud 23,75k, metallic lak

  • Afmetingen
    h 0,48 x b 0,21 x d 0,21 per uil