Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

De Olifant

Wladimir de Vries

Over dit kunstwerk.

De Olifant, die een jongetje op zijn rug draagt, is even oud als de wijk waarin het beeld geplaatst is. Het kunstwerk was destijds een geschenk van de ‘Maatschappij tot verbetering van woningtoestanden’ aan de Gemeente Groningen. Omstreeks 1960 was de woningnood in de stad groot en de Maatschappij was dan ook zeer ingenomen met het woningbouwplan De Wijert, dat voor veel mensen een enorme verbetering van hun huisvesting betekende.

’s Winters wordt De Olifant wegens bevriezingsgevaar door Stadsbeheer in opslag gehouden.

Van Wladimir de Vries zijn in de stad diverse kunstwerken te vinden; allemaal vrouwen of dieren. De meest bekende zijn Landbouw en Veeteelt, oftewel Blote Bet op de Herebrug; Het Veulen aan de Radesingel en De Wisent in het Noorderplantsoen. Zijn werken – alle figuratief van aard – zijn gerealiseerd in de periode van ongeveer 1950 tot 1980. Dat was juist de tijd waarin een overheersende voorkeur voor abstracte kunst begon te ontstaan. Maar De Vries bleef in zijn oorspronkelijke, traditionele stijl werken. Zijn eigenzinnigheid kenmerkt ook de beelden waaruit trots spreekt: de fiere houding van Blote Bet, het triomfantelijk trompetten van De Olifant.

Over de totstandkoming.

De ‘Maatschappij tot verbetering van woningtoestanden’ heeft kunstenaar Wladimir de Vries gevraagd een olifantfontein te maken, naar een idee van drs. F.C. Noordhoff.

Ter gelegenheid van haar vijftigjarig bestaan heeft de ‘Maatschappij tot verbetering van woningtoestanden’ namens alle bewoners van De Wijert deze fontein aangeboden aan de Gemeente Groningen, als een symbool van de band tussen de gemeente en de bevolking van De Wijert. Op 3 juli 1964 is de fontein feestelijk in gebruik gesteld.

Locatie.

P C Hooftlaan (in de vijver)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Wladimir de Vries

 • Wijk
  De Wijert

 • Jaar van realisatie
  1964

 • Kunstsoort
  Vrijstaande sculptuur, Fontein

 • Materiaal
  Brons

 • Afmetingen
  h 1,25 m