Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

De inslag

Dik Breunis

Over dit kunstwerk.

Op 26 september 1941 vielen drie bommen op drie verschillende huizen in de Schildersbuurt in Groningen; een onbedoeld bombardement door een Engels vliegtuig. De piloten waren in de veronderstelling dat ze boven onbewoond gebied vlogen. Zeven mensen kwamen hierbij direct om het leven: een 65-jarige weduwe, drie kleine kinderen uit één gezin en drie studenten die bij elkaar waren op een afstudeerfeestje. Een vierde studente overleed enkele maanden later aan haar verwondingen.

Kunstenaar en wijkbewoner Dik Breunis assembleerde het monument vanuit drie elementen. De basis vormt een prefab betonnen balk als solide podium. Daarop is een plaat cortenstaal geplooid, met daarin de namen en leeftijden van de acht slachtoffers en een gedicht van Grietje Scholtens over wat het bombardement aanrichtte.

OORLOGSTIJD

Verdwaalde bommen
raken huizen, ongewild
vallen jonge levens stuk

Op de achterzijde van de cortenstalen plaat verbeelden vier grillige lijnen de door de inslag ontstane branden. 

Het derde element is een bronzen vorm, kopergroen gepatineerd, op de kruising geplaatst van de betonnen balk en cortenstalen plaat. Deze bronzen vorm bestaat ook weer uit drie delen: een kort, stevig element voor de oudere vrouw, een groter element met een ruigere huid voor de studenten en een hoog, meer kronkelig element voor de kinderen. De bovenzijde van de drie bronzen vormen refereert aan Stolpersteine.

In een speciale uitgave kun je meer lezen over die bewuste dag en de acht slachtoffers. Download het boekje hier.

Over de totstandkoming.

Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen heeft opdracht gegeven voor dit monument voor de acht onbedoelde slachtoffers. Het ontwerp voor het monument is gepresenteerd aan omwonenden en belanghebbenden. Zij hebben inbreng geleverd over de afmetingen en belettering.

Deel van de route.

Locatie.

Jozef Israëlsplein (bij nr.8)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.