Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Ceres

Philip Enthoven

Over dit kunstwerk.

De Korenbeurs, de naam zegt het al, was de plek waar graan verhandeld werd. Het huidige beursgebouw stamt uit 1865. In en op de neoclassicistische gevel zijn drie beelden van klassieke goden geplaatst.
 
Op de nok van de Korenbeurs staat Mercurius, god van de handel, maar ook van de dieven. Mercurius betekent kwikzilver. Dat deze god zijn functie als handelaar of dief net zo vlug kon uitvoeren als het ongrijpbare kwik onderstrepen zijn attributen. Op zijn hoofd draagt hij een gevleugelde helm en in zijn hand houdt hij de herautstaf, omwonden met slangen en voorzien van vleugels. Aan zijn voeten ligt een wereldbol.
 
Links van de ingang staat Neptunus, god van het water. Rechts Ceres, godin van de landbouw. Neptunus is te herkennen aan zijn drietand. Met zijn linkerhand houdt hij de riem vast van het zeepaard dat aan zijn voeten ligt, zo maakt hij zijn heerschappij over het water en wat erin leeft kenbaar. Ceres heeft ook een aantal attributen bij zich waaraan ze te herkennen is. Ze houdt een korenaar vast en bij haar voeten ligt een mand voor het koren en een eg om het land te bewerken. Samen symboliseren deze drie figuren de betekenis van de handel, zeevaart en landbouw voor de stad Groningen.
 
De meer dan twee meter hoge beelden zijn gegoten in zink. Een techniek die aan het eind van de negentiende eeuw in gebruik raakte, omdat het goedkoper was dan brons en sterker dan gietijzer. De beelden zijn ontworpen door Philip Enthoven, lid van de firma L.J. Enthoven & Co. uit Den Haag, die verantwoordelijk was voor het gieten. Op het zeepaard bracht hij zijn naam aan.

Locatie.

Akerkhof 1 (Korenbeurs)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

  • Door
    Philip Enthoven

  • Wijk
    Centrum

  • Jaar van realisatie
    1865

  • Kunstsoort
    Kunst in/aan bouwwerk

  • Materiaal
    Zink

  • Afmetingen
    h 2,25 m