Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Carl von Rabenhaupt

Willem Valk

Over dit kunstwerk.

De buste van Carl von Rabenhaupt is gemaakt door Willem Valk. De vormgeving is traditioneel – van de vernieuwende invloed die Valk vóór de Tweede Wereldoorlog had is nauwelijks nog iets terug te vinden. Von Rabenhaupt is realistisch weergegeven, zij het dat de gelaatstrekken wat gestileerd zijn. De grote bos krullend haar – de gebruikelijke zeventiende-eeuwse pruik – valt weelderig over zijn schouders. Van het harnas zijn borst- en schouderstuk weergegeven. 
 
Aan Carl von Rabenhaupt heeft Groningen het jaarlijks terugkerende feest Gronings Ontzet, ook wel ‘Bommen Berend’ genoemd, te danken. Op 28 augustus vieren de stadjers dit feest, ter herinnering aan het eind van het beleg van de stad door de bisschop van Münster, wiens bijnaam Bommen Berend was. Na vijf weken bisschoppelijke overheersing wist veldheer Von Rabenhaupt Groningen op 28 augustus 1672 te bevrijden van dit heerschap.

Meer informatie vind je hier

Over de totstandkoming.

Het Rabenhaupt-comité, een initiatief van een aantal burgers, heeft Willem Valk gevraagd een monument te maken ter herdenking van driehonderd jaar Gronings Ontzet.

Deel van de route.

Locatie.

Waagstraat

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Willem Valk

 • Wijk
  Centrum

 • Jaar van realisatie
  1972

 • Kunstsoort
  Monument, Borstbeeld

 • Materiaal
  Brons

 • Afmetingen
  h 3,00 m / sokkel h 2,15 m