Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Bro Bro Brille

Gunnar Westman

Over dit kunstwerk.

Een Deens kinderliedje was voor Gunnar Westman aanleiding dit beeld van dansende kinderen te maken. Bro Bro Brille betekent Brug Brug Brille, een kruip-door-sluip-door spelletje.

Het beeld van Westman heeft een gesloten vorm en is gemaakt uit een cilindervormig stuk graniet, afkomstig van een oude wals. Deze grondvorm is duidelijk in het beeld terug te zien. De beweging die de figuren maken – het dansen in een kring – lijkt aangepast te zijn aan de vorm van het materiaal. Het reliëf is ondiep, met uitzondering van de twee grotere mensen die met hun armen omhoog staan. Hierdoor wordt de gesloten vorm naar boven toe opengebroken. De sterk vereenvoudigd weergegeven kinderfiguurtjes lijken bijna vastgeplakt te zitten aan deze twee figuren. Het beeld wordt door het verschil in diepte in tweeën gedeeld, waarbij de kinderen het onderste gedeelte vormen en de volwassenen het bovenste.

De directie van Vroom & Dreesman schonk het beeld in 1958 aan de stad Groningen, ter ere van de opening van het warenhuis.

Over de totstandkoming.

Het beeld Bro Bro Brille werd aangekocht door de directie van Vroom & Dreesman. Zij heeft het beeld ter gelegenheid van de opening van het nieuwe warenhuis op 17 september 1958 aangeboden aan de burgers van de stad Groningen.
Het kunstwerk van Gunnar Westman was eerder te zien bij de Deense beeldhouwkunsttentoonstelling (22-6-1955/1-8-1955) in het Stadspark.

Deel van de route.

Locatie.

Oude Ebbingestraat 18 (op de stoep)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Gunnar Westman

 • Wijk
  Centrum

 • Jaar van realisatie
  1955

 • Kunstsoort
  Vrijstaande sculptuur

 • Materiaal
  Graniet

 • Afmetingen
  h 1,40 m; sokkel h 0,45 x diameter 0,95 m