Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Alles wat

Harry Vandevliet

Over dit kunstwerk.

In vijf straten in de stad, de Akerkstraat, Schoolstraat, Burchtstraat, Grote Kromme Elleboog en Nieuwstad, waren woorden op stoepranden te vinden die samen een tekst vormen: ALLES WAT/HEILIG IS/MOET/EEN VASTE PLAATS/HEBBEN.

Opdrachtgever Stichting De Zaak, een kunstenaarsinitiatief dat in 1979 werd opgericht door Jouke Kleerebezem, Ton Mars en Hans Scholten, gaf kunstenaar Harry Vandevliet in 1982 opdracht een kunstwerk te maken. In eerste instantie voor in de ruimte van De Zaak, maar in plaats van binnen stelde de kunstenaar voor om de stad als ruimte te nemen. En zo graveerde Vandevliet de gekozen woorden ter plaatse in bestaande hardstenen stoepranden verspreid over een aantal straten.
De tekst is een verbasterde uitspraak van een medicijnman uit Papoea Nieuw Guinea (alles wat heilig is heeft zijn vaste plaats) afkomstig uit het boek "Het wilde denken" van de antropoloog Claude Lévi- Strauss. "Deze verbasterde uitspraak raakte mij", aldus Vandevliet.

Harry Vandevliet zag zijn daad, het graveren van tekst in stoepranden, als een soort veredelde graffiti die zal verdwijnen door de veranderende omgeving; stadsvernieuwing, verbreding van straten en het vervangen van hardstenen door betonnen stoepranden. En zo geschiedde; in 2023 rest nog één deel in de openbare ruimte, in de Nieuwstad ligt "HEBB". De rand is echter zo beschadigd dat er "HERR" lijkt te staan.

Deel van de route.

Locatie.

Nieuwstad 12

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Harry Vandevliet

 • Wijk
  Centrum

 • Jaar van realisatie
  1982

 • Kunstsoort
  Kunst in het wegdek, vloer of grond

 • Materiaal
  Natuursteen