Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Alkmaarse Kaasdragers

Anno Smith

Over dit kunstwerk.

De Alkmaarse kaasdragers, een tableau aan de gevel van het voormalige kaaspakhuis Anema aan de Westerkade, is één van Anno Smiths bekendste werken. Het dateert uit de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog. In 2003 was het werk opeens 'verdwenen'. De bouwwerkzaamheden aan de Westerhaven hadden de tegels van de achterwand los getrild waarna de eigenaar van het pand het werk weg heeft laten halen. In 2008 is het tableau geheel gerestaureerd teruggeplaatst.

De keramist Anno Smith maakte in de na-oorlogse periode voor de stad Groningen vele honderden portiekdecoraties en geveltableaus, bedoeld voor onder meer wooncomplexen, scholen, winkels en fabrieken. Niet voor niets noemen keramiekkenners Anno Smith dan ook 'de grootste versierder'.

Smith gaf vooral alledaagse voorwerpen en taferelen weer: vissen, bloemen, spelende kinderen en werkende ambachtslieden. Door de eenvormigheid van de naoorlogse bouwstijl kreeg op deze manier toch elk portiek en elk gebouw een eigen identiteit. Herkenbaarheid is dus niet toevallig een belangrijk kenmerk van Smiths werk. Zijn opdrachtgevers wilden verder vrolijke voorstellingen die voor de bewoners begrijpelijk moesten zijn.

Deel van de route.

Locatie.

Westerkade 16

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.