Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Abacus als hekwerk

Wia van Dijk

Over dit kunstwerk.

Het lage hek dat de voormalige lagere school de Rieshoek van de doorgaande weg scheidt, is getransformeerd tot een kunstzinnig en vrolijk telraam. Hiermee is meteen de titel verklaard; Abacus is het Latijnse woord voor telraam. Zowel binnen als buiten het hek staan kleurige bankjes en de uil op een van die bankjes is een knipoog naar de wijsheid van de automobilist.

Wia van Dijk (Assen, 1954) volgde een opleiding aan Academie Minerva. In 1985 ontving zij de Stimuleringsprijs van de Raad van de kunst van Amsterdam. Vooral in haar ruimtelijke werken zoekt zij naar vormen in het grensgebied tussen figuratieve en abstracte kunt; kleurvariaties spelen daarbij een grote rol. Er staan nog drie andere kunstwerken van Wia van Dijk in de Gemeente Groningen. 

Over de totstandkoming.

De Rieshoek heeft een lange geschiedenis. Tussen 1908 en 2014 was het een school en tegenwoordig functioneert het als ontmoetingsplek en voorzieningencentrum. 

Rond 2005 werkte de toenmalige gemeente Haren aan de herinrichting van de Zuidlaarderweg; daarbij was het de wens om in de omgeving van de school een Shared Space te creëren om zodoende de onveilige verkeerssituatie (de weg loopt hier vlak langs de school) op te lossen. Een knelpunt echter was de onderwijswet die bepaalt dat een school duidelijk afgebakend moet zijn van de openbare weg. Kunstenares Wia van Dijk is samen met de leerlingen van de Rieshoek naar een creatieve oplossing gaan zoeken waaruit het telraam is voortgekomen.

Deel van de route.

Locatie.

Zuidlaarderweg 63 Noordlaren (De Rieshoek)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Wia van Dijk

 • Wijk
  Haren en omgeving

 • Jaar van realisatie
  2007

 • Kunstsoort
  Kunst in het wegdek, vloer of grond

 • Materiaal
  Brons, Gegalvaniseerd staal, Poedercoating

 • Afmetingen
  diverse afmetingen