Staatsieportret koningin Juliana (1909-2004)
Jan Altink
Over dit kunstwerk.
Het Staatsieportret van koningin Juliana uit 1950 is een bijzonder schilderij omdat er maar weinig geschilderde portretten van Juliana bekend zijn, maar de beroemde Ploegschilder Jan Altink (1885 – 1971) schilderde er maar liefst drie van. Altink kreeg de opdracht voor het schilderen van Juliana vermoedelijk van het gemeentebestuur van Groningen. De voormalig vorstin wilde niet poseren, maar Altink heeft toch een portret van Juliana kunnen maken. Altink reisde voor het maken van de portretten naar Soestdijk. Daar ontmoette hij Juliana persoonlijk. Overigens viel de poseersessie vies tegen, blijkt uit brieven van Altink. Hij schrijft hoe hij bij Juliana op bezoek ging om haar te portretteren, maar vertrok voordat hij überhaupt kon beginnen. Altink moest het portret van foto’s schilderen. Niettemin heeft hij prachtige portretten kunnen maken waarin Juliana is afgebeeld in de hermelijnen mantel die zij droeg bij de inhuldiging in 1948.
Altink gebruikte olieverf dat hij met zeer dikke streken of klodders op het kunstwerk aanbracht. Het versterkt de structuur en heeft een realistisch effect bereikt waardoor de hermelijnen mantel en ringen echt bovenop het schilderij liggen.
Er zijn van dit portret drie varianten bekend. Het exemplaar dat in het Groninger Stadhuis hangt blijkt vrijwel identiek aan het doek dat door de SNS-bank is geschonken aan Paleis het Loo. Eén opmerkelijk verschil: op het gemeentelijke doek draagt Juliana geen handschoentjes, op het andere schilderij draagt ze blauwe handschoentjes. De juwelen zijn prachtig geschilderd, maar handen schilderen, dat ging hem minder af. Vandaar die handschoenen op het andere werk. Het derde door Altink gemaakte staatsieportret is in het bezit van de Provincie Groningen. Ook dit doek werd in 1950 gemaakt, maar hierop werd de koningin niet en face, maar en profile (van de zijkant) afgebeeld.
In Ten Boer is de naar Jan Altink genoemde Jan Altinkstraat te vinden.
Facts & Figures.
-
Kunstenaar(s)
Jan Altink -
Jaar van realisatie
1950 -
Afmetingen (in cm)
128x88 -
Collectie
Stadhuiscollectie -
Kunstsoort
Schilderkunst -
Techniek
Olieverf op doek