Gulden Boek der stad Groningen
Over dit kunstwerk.
In een glazen vitrine onder het op hout geschilderde werk ‘Bevrijding van Groningen’ ligt het ‘Gulden Boek der stad Groningen’. Het boek is van wit perkament en werd op 29 januari 1940, ter gelegenheid van het 900-jarig bestaan van de stad, in gebruik genomen. In het boek wilde de gemeenteraad met gouden letters de namen opnemen van mensen die zich verdienstelijk hadden gemaakt voor de stad. De inschrijving kan worden beschouwd als de hoogste vorm van waardering, gelijkwaardig aan het ereburgerschap van de stad.
Op de openingspagina staat een gekalligrafeerd gedicht van Bernhard Alting.
Die luyden die in dese gewesten kennisse
dragen van saken der voorgeleden
tijden.....sullen ontwijfelijck sich con-
formeren met de oude Groningers. Met
die oude Groningers, die Groningen
tot sulcken staet gebracht, in sulcken
staet naegelaten hebben, dat de nae-
komelingen haer des te bedancken
hebben.
Bernhard Alting, Pilaren ende Peerlen
van Groningen (1647)
Het boek opent met een tekening van de stad vanuit het zuiden gezien zoals men de vesting in de 18e eeuw aantrof. Het boek werd een stille getuige van de Tweede Wereldoorlog: de eerste namen zijn van hen die sneuvelden in de strijd tegen de Duitse bezetters. Twintig in 1940 gesneuvelde soldaten uit de stad Groningen. “Gestorven voor het Vaderland in de maand mei van het jaar 1940”. Ook de naam Bruce Matthews, de Canadese generaal die in april 1945 aan het hoofd stond van de troepen die de stad bevrijdden, is in het boek opgenomen. Daarop volgen de namen van de ereburgers van Groningen.
Het college van Burgemeester en Wethouders neemt het besluit tot inschrijving. De bekendmaking van de inschrijving in het Gulden Boek vindt plaats in de raadzaal door de burgemeester van de gemeente. In de meeste gevallen wordt er naar gestreefd de inschrijving een verrassing te laten zijn voor betrokkene. Familieleden, vrienden en relaties worden "onder geheimhouding" uitgenodigd deze bijeenkomst bij te wonen. De ingeschrevene ontvangt de gekalligrafeerde tekst van zijn inschrijving. De bijeenkomst wordt afgesloten met een receptie in Anda Kerkhovenzaal in het stadhuis.
Het boek is dichtgeslagen tentoongesteld in de glazen vitrine in de oude raadszaal van het Stadhuis. De inhoud werd in 2010 digitaal toegankelijk gemaakt: https://gemeente.groningen.nl/ereburgers-groningen
Facts & Figures.
-
Jaar van realisatie
1940 -
Collectie
Stadhuiscollectie -
Kunstsoort
Ruimtelijk werk -
Etage
1