Een morgen aan het strand
Hendrik Willem Mesdag
Over dit kunstwerk.
Hendrik Willem Mesdag (1831 - 1915) was een kunstschilder, aquarellist, etser en lithograaf uit Groningen. Zijn Groninger leermeesters waren C.B. Buijs en J.H. Egenberger, hoofdonderwijzer bij Academie Minerva. Mesdag toonde al op jonge leeftijd belangstelling voor tekenen en schilderen, maar besloot pas in 1866 op 35-jarige leeftijd om definitief als schilder te leven. Hij bekwaamde zich in Brussel in het schilderen en ontdekte op het Duitse Waddeneiland Norderney zijn specialisme: de zee. De zee, de luchten en de sfeer zouden de basis worden voor zijn artistieke werk. In 1869 verhuisde hij naar Den Haag, aan de Laan van Meerdervoort waar nu het Mesdag-museum is, en huurde vaak in Scheveningen een werkkamer aan de Scheveningse boulevard om dicht bij de zee te kunnen zijn. Eén van zijn favorieten onderwerpen om te schilderen was de traditioneel vissende Scheveningse vissersvloot. Toen hij in 1870 met een groot zeegezicht tot ieders verassing de gouden medaille verdiende op een grote kunsttentoonstelling in Parijs, de Parijse salon, was direct zijn reputatie in Nederland gevestigd.
Mesdag schilderde in Een morgen aan het strand zogenoemde bomschuiten, de opvolger van de pink. Dit waren zeilvaartuigen die vanwege de vlakke bodem onder meer in gebruik was bij de zeevissers van de Noordzeekust. De schepen zijn net aangekomen en de zeilen worden dadelijk gestreken. Dorpen aan zee zoals Scheveningen, Katwijk, Noordwijk en Zandvoort hadden geen haven en de brede vissersschepen ‘strandden’ als het ware met hun vangst opzettelijk op de zandstrook voor de duinen.
Hij beeldde de vissersvrouwen in Scheveningse klederdracht af. Ze wachten geduldig af tot de verse plat- en rondvis door de bemanning wordt uitgeladen en gesorteerd. Daarna wordt alles onder toezicht, per afslag verkocht en verscheept en vervolgens weer doorverkocht aan de consument.
In 1880 werd het schilderij voor 600 gulden aangekocht door de gemeente vanwege een door het genootschap Pictura gehouden tentoonstelling van schilderijen.
Velen kunnen de naam Mesdag kennen door de naar hem genoemde H.W. Mesdagstraat in de Schildersbuurt. Hendrik Willem Mesdag woonde van 1856 tot 1861 aan de Vismarkt in Groningen, in één van de eerste stenen huizen in dit deel van de stad en wat nu bekend staat als Stadscafé Pronk.
Facts & Figures.
-
Kunstenaar(s)
Hendrik Willem Mesdag -
Jaar van realisatie
1880 -
Afmetingen (in cm)
68x98 -
Collectie
Stadhuiscollectie -
Kunstsoort
Schilderkunst -
Techniek
Olieverf op doek -
Etage
1