Burgemeester Koen Schuiling (2019-2024)
Jacqueline Kasemier
Over dit kunstwerk.
Koen Frank Schuiling (geb. 1959) is een Nederlandse politicus en jurist, verbonden aan de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD). Hij studeerde rechten en bestuurswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen van 1978 tot 1984. Na zijn studie was hij onder meer universitair docent bestuursrecht en bestuurskunde aan dezelfde universiteit.
Zijn politieke loopbaan begon in 1994 als gemeenteraadslid in Groningen Na het vertrek van Johan Remkes in 1996 was hij tot 1998 VVD-fractievoorzitter. Van 1998 tot 2006 was Schuiling wethouder van economische zaken, verkeer en vervoer en had na 2002 ook sociale zaken en sociale werkvoorziening in zijn portefeuille. Op 1 januari 2010 werd Schuiling benoemd tot burgemeester van Den Helder, een functie die hij tot 2019 bekleedde.
In 2019 keerde Schuiling terug naar Groningen als burgemeester. Schuiling heeft een belangrijke rol gespeeld in het versterken van de regionale veiligheid en bestuurlijke samenwerking. Hij stond bekend om zijn doortastende aanpak van complexe dossiers zoals de opvangcrisis in Ter Apel en de nasleep van de gaswinningsproblematiek. Onder zijn leiding zette Groningen zich steviger op de kaart als centrum van noordelijke samenwerking en veiligheid, onder andere via zijn voorzitterschap van de Veiligheidsregio Groningen.
Schuiling legde zijn functie echter voortijdig neer op 23 oktober 2024, een jaar voor het einde van zijn ambtstermijn. Als reden gaf hij aan dat hij niet langer de benodigde energie had om met volle overgave aan de uitdagingen te werken, waarbij hij specifiek de situatie rond het asielvraagstuk in Ter Apel en de afhandeling van de gaswinning in Groningen noemde. Zijn vertrek in 2024 werd gezien als een verlies van een ervaren en betrokken bestuurder. Na zijn vertrek werd Mirjam van 't Veld (CDA) aangesteld als waarnemend burgemeester van Groningen.
Het burgemeestersportret werd in 2025 geschilderd door Jacqueline Kasemier (geb. 1948), kunstschilder geboren in Groningen. Ze volgde haar opleiding aan de Academie Minerva in Groningen en woont en werkt momenteel in Noord-Groningen, in het dorp Usquert. Het doel van een geschilderd portret is voor zowel opdrachtgever als kunstenaar gelijk: het vastleggen van een treffende gelijkenis én het creëren van een esthetisch overtuigend kunstwerk. Bij het schilderproces wordt niet alleen gelet op uiterlijke kenmerken, maar ook op de uitstraling en het karakter van de geportretteerde. Een goed contact met het model draagt bij aan een authentieke weergave – in dit geval verliep dat contact bijzonder plezierig, wat tot uiting komt in het eindresultaat – aldus Kasemier. Om het klassieke karakter van het schilderij te verlevendigen, is gekozen voor een speelse toevoeging: een kleurige, verzonnen stropdas. De achtergrond is geïnspireerd op de Allegorie van het goede bestuur van Ambrogio Lorenzetti, een beroemde wandschildering in de Italiaanse stad Siena. De positie van de burgemeester op het paneel is zorgvuldig gekozen om zijn bescheiden en vriendelijke aard te onderstrepen.
Kasemier schildert in de traditie van de noordelijke realisten en heeft een breed scala aan onderwerpen. Haar werk omvat stillevens, landschappen, portretten en thematische voorstellingen, vaak geïnspireerd door mythologie of geschiedenis. Ze heeft onder andere hoogleraarsportretten geschilderd voor het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.
In de afgelopen jaren heeft Kasemier zich vooral gericht op het thema water. Haar schilderijen van vijvers, vennen en grachten rondom Groninger borgen en boerderijen tonen haar fascinatie voor de gelaagdheid die ontstaat door spiegeling, transparantie en de werelden in en op het water.
Facts & Figures.
-
Kunstenaar(s)
Jacqueline Kasemier -
Jaar van realisatie
2025 -
Collectie
Stadhuiscollectie -
Kunstsoort
Schilderkunst -
Techniek
Olieverf op board -
Etage
3