Burgemeester Evert van Ketwich Verschuur (1917-1924)
Jan Bogaerts
Over dit kunstwerk.
Evert van Ketwich Verschuur (1879 - 1924) was een liberaal politicus en als zodanig onder meer vanaf 1917 zeven jaar burgemeester van Groningen. Zijn benoeming in 1917 als opvolger van Van Starkenborgh komt voor velen als een verassing. Hoewel Evert van Ketwich Verschuur over een flinke lijst indrukwekkende referenties beschikt, is hij als Zwollenaar niet de meest voor de hand liggende burgemeester voor Groningen. Bovendien was hij met 38 jaar relatief jong voor deze functie.
De Groningers weten de Zwollenaar al snel te waardering. Hij werd geprezen om zijn innemendheid en doortastend optreden, waarbij hij zich met name sterk maakte voor de positie van Groningen als centrum voor handel en industrie. Een hoogtepunt in zijn carrière is het koninklijk bezoek in 1922, ter gelegenheid van de viering van 250 jaar Groningens Ontzet.
Van Ketwich Verschuur combineerde de functie van burgemeester tussen 1919 en 1923 met het lidmaatschap van de Provinciale Staten van Groningen en vanaf 18 september 1923 tot aan zijn dood op 19 april 1924 met het lidmaatschap van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Zijn plotselinge dood werd door de Groninger bevolking zeer betreurd. Op de begraafplaats Esserveld in Groningen werd een monument ter nagedachtenis opgericht, met daarop een treurende Stedenmaagd. Ook werd er in de stad een laan en een brug naar hem vernoemd.
Het burgemeestersportret werd na zijn dood in 1925 geschilderd door kunstschilder Jan Bogaerts (1878 - 1962), met zijn realistische stillevens wordt hij gezien als een voorloper van de stroming hyperrealisme. Het portret is in 1925 geschonken door het "Comité tot huldiging van de nagedachtenis van wijlen den burgemeester dezer gemeente, mr. dr. E. van Ketwich Verschuur".
Facts & Figures.
-
Kunstenaar(s)
Jan Bogaerts -
Jaar van realisatie
1925 -
Afmetingen (in cm)
84x74 -
Collectie
Stadhuiscollectie -
Kunstsoort
Schilderkunst -
Techniek
Olieverf op doek -
Etage
3