Bevrijding van Groningen
Otto Eerelman
Over dit kunstwerk.
Otto Eerelman (1839 - 1926) was leerling van de Academie Minerva in Groningen en leerling van de kunstschilder J.H. Egenberger bij wie hij teken- en schilderlessen volgde. Daarna is hij vooral zelf bekend geworden als kunstschilder, etsen en lithograaf dankzij zijn natuurgetrouwe schetsen en schilderijen van honden en paarden. In 1867 werd Eerelman gevraagd als docent aan de Academie Minerva en krijgt hij naast zijn werk als docent opdrachten voor diverse portretten. Veel Groningers lieten zich door Eerelman vereeuwigen. Hij maakte als hofschilder diverse portretten van Prinses Wilhelmina in haar jonge jaren en later als Koningin.
Bevrijding van Groningen, ook wel bekend onder de namen Viering 28 augustus of De Maagd van Groningen, is een allegorische voorstelling van de bevrijding van Groningen uit de vestingwallen in 1878 en haar toewijding aan handel en nijverheid, kunsten en wetenschappen. Na de inwerkingtreding van de Vestingwet in 1874, werd in 1878 begonnen met het slechten van de verdedigingslinie ten zuiden van de stad Groningen.
De Groningse Stedenmaagd, afgebeeld met in de hand ontsloten boeien, is afgebeeld met op de achtergrond een gezicht op de stad en onder en rondom haar voeten symbolen van wijsheid en nijverheid. Het schilderij is geschonken door de schilder als schoorsteenschildering voor de toenmalige trouwzaal; later overgebracht naar de (oude) raadzaal, waar het een vaste plek heeft gekregen.
Onder het schilderij heeft in een vitrine het Gulden Boek van de gemeente Groningen zijn plek gevonden. Hierin staan alle ereburgers van Groningen vermeld.
Velen kunnen de naam Otto Eerelman kennen door de naar hem genoemde Otto Eerelmanstraat in de Schildersbuurt.
Facts & Figures.
-
Kunstenaar(s)
Otto Eerelman -
Jaar van realisatie
1878 -
Collectie
Stadhuiscollectie -
Kunstsoort
Schilderkunst -
Techniek
Olieverf op paneel -
Etage
1