Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Zeventien woonwinkels bezoeken: dit weekend lukt dat je makkelijk

Interieurminnend Groningen kan dit weekend helemaal losgaan. Op 3 en 4 oktober is de derde editie van Wonen in Groningen: een wandelroute langs zeventien woonwinkels in de binnenstad, waar eigenaren je met hun alleropenste armen ontvangen en waar je designers ter plekke aan het werk kunt zien. Kunstspot deed alvast een verkennend minirondje langs drie van de nieuwste woonwinkels, kriskras verspreid over de binnenstad, en alledrie hártstikke eigentijds. Maar trends? „Weet je dat we ons daar eigenlijk niets van aantrekken?”

En dat is misschien maar goed ook, want de wereld van een trend, dat is een ondoorgrondelijke. Onlangs zag ik Miluska van 't Lam, eindredactrice van Residence – 'het interieurmagazine voor de kosmopoliet' –, geïnterviewd worden door iemand van Koffietijd (mijn guilty pleasure, vooral als Loretta erin zit). De trend volgens haar was dat mensen met hun inrichting iets willen uitdrukken: „Het interieur mag echt iets over jou vertellen.” Een inzicht dat verraadt dat Van 't Lam vermoedelijk in een lege huls woont, maar tegelijkertijd, we kunnen er alle kanten mee op!

Nooit meer water geven

En wanneer dat het geval is, is het een kwestie van de goede kant op gaan. We gaan naar de Folkingestraat, waar FOLK zit. Of preciezer: FOLK conceptstore. Die wordt gerund door Anne Varekamp en haar vriend Tim Vinke. Beiden zijn ontwerpers, en zitten zodoende goed in het circuit: „We hebben korte lijnen met collega-ontwerpers, waardoor we heel snel kunnen zeggen: zet je ontwerp maar bij ons in de winkel, dan kijken hoe het hier gaat. Vandaar dat we onszelf ook een conceptstore noemen: we proberen hier veel uit.” Het zorgt ervoor dat er veel unieke producten te vinden zijn in de winkel, zoals het keramiek van het Groningse Unit 30, de draadstaal kandelaars van de Deen Nicholas Oldroyd en de Pikaplant Jar, een kamerplant in een afgesloten pot die je nooit water hoeft te geven.

Handig: een winkel in een stad die altijd een beetje achterloopt

Ook bij HOLTBAR Conceptstore veel unieke producten. De ruime, lichte winkel in de Oude Kijk in 't Jatstraat is in handen van de ondernemende zussen Jacobien en Hilrieke Mansholt. „Het voordeel van Groningen is dat je hier altijd een beetje achterloopt: in Amsterdam heb je alles al, in Groningen nog niet. We proberen vooral merken te voeren die je niet zo snel ergens anders in Groningen vindt.” Met als summum de truien uit hun eigen lijn, ontworpen door Hilrieke, en gemaakt van organic cotton en gerecycled katoen. Dat is zo natuurlijk dat je het bijna water zou willen geven. Ondanks al die exclusieve producten in de winkel hoef je voor de verandering nu eens niet met je ogen dicht te pinnen: „Er staan hier allemaal mooie spullen, maar je schrikt niet meteen van de prijs.” En waar we ook heel vrolijk van worden, is het feit dat hier uitstekende espresso wordt geschonken. Geluk zit in hele grote dingen, maar soms ook in kleine.

Met de Franse slag

Mijn meest dynamische woonwinkelervaring heb ik bij Koko Toko. De winkel in de Oosterstraat bezoek ik op het moment dat de supporters van Olympique Marseille het interieur van de Grote Markt ('de huiskamer van Groningen') aanpassen naar de laatste Franse inzichten. Amber Crommelin, eigenaresse van Koko Toko, haalt vlaggen en fietsen binnen en staat me onverstoorbaar te woord. Koko Toko is volgens haar „de plek voor verantwoorde keuzes. Hip ook, maar dat vind ik eigenlijk zo'n rotwoord.” De Groningse designers zijn hier goed vertegenwoordigd. Naast werk van het FOLK-duo Varekamp en Vink, ook werk van Abel Design, De Wereld van Fien en BIJJOSSE: „Omdat die allemaal hartstikke mooie dingen maken.” De spullen in haar winkel zijn lokaal gemaakt, of superduurzaam, of allebei, dáárom staan ze in haar winkel. En trends? „Daar geloof ik niet in.”

Ik inmiddels ook steeds minder. Dit weekend loop ik de Wonen in Groningen-route, om inspiratie op te doen voor het verhaal dat ik met mijn interieur wil vertellen, en omdat ik nieuwe kopjes zoek die passen bij het speciale momentje voor mijzelf dat Koffietijd hoort te zijn. Een mok met Loretta's hoofd: Iemand?

 

Wonen in Groningen vindt dit weekend plaats: zaterdag 3 oktober van 10.00 tot 17.00 uur, en zondag 4 oktober van 12.00 tot 17.00 uur. Je kunt zelf je route bepalen. Kijk op www.wonen-in-groningen.nl en www.facebook.com/ingroningenwonen voor alle deelnemers, de route en het laatste nieuws.

 

Tekst: Peter Dicke
Foto's: Maaike Dijk (FOLK en Koko Toko) en Peter Dicke (HOLTBAR)