Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Expositie, Fotografie, Interview

Waarom Bo Scheeringa portretten van het Groningse Hoogeland maakt

Door: Mo Visser, 15 november 2017

Het rommelt in het noorden van Groningen. Het wordt geplaagd door aardbevingen en is daardoor vaak negatief in het nieuws. Maar wat je niet in het nieuws ziet is het weidse, uitgestrekte landschap, de indrukwekkende luchten en het gemoedelijke van de dorpjes. Bo Scheeringa (1961) maakte het boek Ruim Leven. Een portret van Noord-Groningen en haar bewoners, met daarin foto’s van landschappen, portretten, interviews en gedichten. Allemaal over het landschap en de mensen van het Groninger Hoogeland. Een compacte tentoonstelling van de foto’s uit haar boek is nu te zien in fotogalerie Lichtzone.

“Misschien ziet het er hier over een aantal jaar heel anders uit.”

Aan de wanden van het minuscule kerkje van Rottum hangt de fotoserie van Scheeringa. Dat is bijzonder, want de taferelen die aan de wand prijken kun je in real life door het raam zien. “Ik probeer mijn beleving van dit landschap te vangen in mijn foto’s. Dit heeft geresulteerd in een portret van het landschap. De immense ruimte doet iets met je. Ik wil niet zweverig doen, maar het is bijna spiritueel. Als je in je eentje op de Waddendijk staat met de wind in je haren, dan ben je onderdeel van die overweldigende ruimte. Volgens mij heeft iedereen dat soort momenten nodig.” Scheeringa wil die liefde voor het Groningse land doorgeven aan de jongere generatie en heeft het boek dan ook opgedragen aan haar eigen kinderen.

GROETEN UIT ONDERDENDAM

Zelf is Scheeringa een geboren en getogen Groningse. Toen ze een tijd in Onderdendam woonde en een curiosawinkeltje had, vroegen mensen haar vaak naar ansichtkaarten van het karakteristieke dorpje. “Omdat ze het er zo mooi vonden”, vertelt ze. “Maar er waren er geen, dus toen ben ik zelf foto’s voor kaarten gaan maken met mijn compactcamera. Dat verkocht heel goed, mensen vonden het echt leuk!” Om beter te leren fotograferen, besloot ze te gaan studeren aan de Fotoacademie in Groningen waar ze zich meer richtte op documentaire- en portretfotografie.

"Alles komt samen in dit boek: mijn liefde voor landschapsfotografie, mensen portretteren, teksten schrijven en dan kan ik ook nog met gedichten mijn eigen gevoel uiten"

“Het oorspronkelijke plan voor Ruim Leven was een fotoboek met landschappen en portretten van mensen die er wonen, met quotes over hoe die mensen dit gebied beleven. Maar na twee interviews dacht ik: deze verhalen moet ik gebruiken, die zijn veel te mooi. Alles komt samen in dit boek: mijn liefde voor landschapsfotografie, mensen portretteren, teksten schrijven en dan kan ik ook nog met gedichten mijn eigen gevoel uiten. Dit is echt mijn ding. Ik heb alles zelf gedaan, zelfs de vormgeving, samen met mijn dochter. Hoe mooi is dat!”

KALE, ZWARTE LANDSCHAPPEN

“Vaak zeggen mensen: ‘Mooi hoor, dat Hoogeland, maar je moet er niet in de winter komen, want dan is alles kaal en zwart.’ Maar als je daar oog voor hebt dan heeft dat juist een hele speciale schoonheid. Juist dat zwarte land en die kale silhouetten van die bomen.”
En die schoonheid is te zien. Scheeringa legt in haar foto’s de nadruk op de platte en uitgestrekte gebieden, de luchten en het strijklicht dat de grillen van het land benadrukt. “Misschien ziet het er hier over een aantal jaar heel anders uit. Landschappen veranderen. Ik wil ze koesteren.”

De expositie en het boek Ruim Leven. Een portret van Noord-Groningen en haar bewoners zijn nog t/m 26 november te zien in fotogalerie Lichtzone en is onderdeel van het satellietprogramma van Noorderlicht Fotomanifestatie 2017.


Tekst: Mo Visser
Foto's: Bo Scheeringa