Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Nieuws

Volkshortus Selwerd verwelkomt 500ste leerling voor uniek educatieproject Kunstpunt

Door: Redactie, 7 juli 2023

Sinds de opening in april hebben ruim 500 basisschoolleerlingen Volkshortus Selwerd bezocht. De kweekkas en ontmoetingsplek in het hart van de wijk Selwerd, die inmiddels is uitgegroeid tot een groen paradijs, is de inspiratiebron voor een educatieprogramma dat Kunstpunt speciaal voor kinderen uit de buurt heeft ontwikkeld. Een tactiele ervaring, het voelen met de handen, staat centraal. Leerlingen kunnen onder andere een eigen plantenkunstwerk maken en potjes kleien. “Het is gewoon leuk om lekker met je handen bezig te zijn,” oordeelt een van de kinderen.

Dit wijkproject biedt ons een uitgelezen kans om met de kinderen in Selwerd aan de slag te gaan met beeldende kunst

De kas is in korte tijd een plek geworden waar kinderen graag naartoe komen. Ze ontmoeten elkaar, zaaien nieuwe plantjes, maar bovenal zien ze het als hun plek in de wijk, waar ze zich samen verantwoordelijk voor voelen. Het achterliggende idee van het programma is om door middel van planten en kunst verhalen van mensen te representeren, iets dat ook centraal staat in de Volkshortus. Hier wordt de grote diversiteit aan nationaliteiten in de wijk vertegenwoordigd in planten. “Dit wijkproject biedt ons een uitgelezen kans om met de kinderen in Selwerd aan de slag te gaan met beeldende kunst,” vertelt Tynke Boomsma, projectleider educatie bij Kunstpunt. “We brengen alle leerlingen kosteloos met de Volkshortus in aanraking. Daarbij wilden we graag iets met ze doen dat niet altijd standaard in de klas wordt gedaan. Vandaar dat we ervoor hebben gekozen om te gaan werken met klei. Net als tuinieren in de kas ben je hierbij heel erg bezig met voelen met je handen.”

Workshops op maat

Leerlingen van nabijgelegen basisscholen CBS de Wegwijzer, OBS de Pendinghe en de dr. Bekenkampschool deden mee aan het programma. Om de leerlingen op maat te kunnen bedienen, zijn per leeftijdscategorie verschillende workshops ontwikkeld. Geïnspireerd door een bezoek aan de Volkshortus ging groep 1/2 aan de slag met het maken van een eigen plantenkunstwerk door verschillende kleuren en vormen te gebruiken. In groep 3/4 trekken leerlingen de vorm van planten om in klei en kinderen uit groep 5 tot en met 8 maken hun eigen bloempotjes van klei.

Onvergetelijke Zomer

Ook tijdens de zomervakantie kunnen kinderen terecht in de kas voor een gratis activiteitenprogramma. In het kader van Onvergetelijke Zomer SPT, een initiatief van alle partijen die actief zijn voor kinderen in de wijken Selwerd, Paddepoel en Tuinwijk, kunnen kinderen van 6-12 jaar iedere vrijdagochtend tussen 10 en 13 uur komen knutselen in de kas.

Volkshortus Selwerd

De kweekkas is bedacht door kunstenaars Saskia Janssen en George Korsmit. De planten in de kas worden gekozen door wijkbewoners en vertegenwoordigen de meer dan 80 nationaliteiten in de wijk. Buurtbewoners kunnen gratis hun eigen planten kweken en meedoen aan diverse activiteiten. Zo is op zondag 9 juli biologe Tinde van Andel in de kas om over planten te vertellen. Volkshortus Selwerd blijft tot en met oktober staan. Het kunstproject is gerealiseerd in opdracht van Kunstpunt Groningen in samenwerking met Gemeente Groningen en Nijestee.