Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Expositie, Nieuws

Alleen nog deze week te zien in de Kunstuitleen: de solotentoonstelling van Merel Wendt

Door: Redactie, 17 augustus 2022

Illustrator, graficus en flessenfanaat Merel Wendt toont t/m 15 oktober haar nieuwste werk in de Kunstuitleen van Kunstpunt Groningen. In de solotentoonstelling Pfand staat de fles centraal, niet alleen als fysiek object, maar ook via het verhaal van de Berlijnse ‘Pfandsammlers’. Dit zijn mensen die de Duitse hoofdstad afstruinen naar achtergelaten flessen waarvan ze het statiegeld (‘Pfand’) kunnen innen. De flessen in kwestie leiden een roemloos bestaan, en dat is onterecht stelt Wendt, die in deze expositie de flessen het podium geeft dat ze volgens haar verdienen.

Wendt maakte kennis met het fenomeen van Pfandsammlers toen ze in 2020 stage liep in Berlijn. Geïntrigeerd door dit sociale systeem besloot ze een maand lang in Berlijn de flessencirculatie te observeren en in contact te komen met de Pfandsammler*innen. De flessen die zij verzamelen hebben enkel ten doel om aan het einde van de dag ingeleverd te worden voor statiegeld; ze worden nooit gepresenteerd of als een collectie beschouwd – iets waar Wendt graag verandering in brengt.

Ze is daarom haar rol als illustrator en flessenfanaat gaan inzetten om deze onzichtbare collectie van flessen zichtbaar te maken. Haar uiteindelijke doel: het bewerkstelligen van een herwaardering voor zowel de fles, de flessenverzameling als de verzamelaars van flessen.
 
De rol die ze als illustrerend flessenverzamelaar vervult heeft geleid tot een oneindig vormonderzoek naar de fles, uitmondend in een verzameling tekeningen, litho’s, zeefdrukken en flessen van keramiek. Hiervan wordt nu een selectie gepresenteerd in de tentoonstelling Pfand.

Over Merel Wendt

Pfand is onderdeel van de reeks Ateliercollectie: Solo waarin kunstenaars hun werk rechtstreeks uit het atelier presenteren in een solotentoonstelling in Kunstpunt Groningen. Ateliercollectie: Solo – Pfand is van 2 september t/m 15 oktober te zien.