Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Staren naar het bekendste krukje ter wereld

De KLIPPAN-bank van Ikea, wie kent ‘m niet. Centraal middelpunt van praktisch iedere studentenkamer in Groningen. Voor maar 169 euro heb je ‘m in huis. Wil je er een aan de muur dan betaal je aanzienlijk meer. Galerie with tsjalling: pas verhuisd naar de Kostersgang tegenover het politiebureau heeft de bank ‘hangen’ voor 450 euro.

Wie denkt dat de meubels van Ikea een massaproduct zijn heeft het mis. Hier zijn ze ineens uniek. Dat bewijst de expositie Mesoscope met schilderijen van Erica Scheper (en fotografie en tekeningen van Rosa Everts). En we merken: Nog nooit hebben we zo lang naar het BEKVÄM-krukje van Ikea staan staren als nu. Normaal nauwelijks meer dan een dagelijks gebruiksvoorwerp, nu hardcore kunst. 

Tsjalling heeft zelf ook een bekend kastje..

De Ikea-meubels zijn gestileerde objecten met steeds een andere achtergrond. De kunstenares lijkt er mee te willen zeggen dat iedereen Ikea in huis heeft en dat het geaccepteerd is. En dat geldt niet alleen voor het keukentrapje, ook de bank en de metalen PS-kast komt terug in ieder interieur: huiskamer, kantoor, en galerie. Zelfs onder het bureau van Tsjalling ontdekken we het kastje. Dat laat maar weer eens zien hoe gangbaar het is.

Ook geschilderd door Scheper: échte designiconen. Zo heeft ze de Poldersofa (7000 euro) van Hella Jongerius (productie bij Vitra) en de Egg Chair (5000 euro) van Arne Jacobsen (productie bij Fritz Hansen) vastgelegd. En die schilderijen zijn dan weer een stuk goedkoper dan de afgebeelde stukken zelf, lezen we in de prijslijst. Design en kunstwerk ineen – koopje!

Zelf kijken

Expositie ‘Mesoscope’ met werk van Erica Scheper en Rosa Everts is nog t/m 18 juli 2015 te zien in galerie with tsjalling: aan de Kostersgang 26r. Check ook:www.withtsjalling.nl

Tekst: Peter Dicke & Walter de Boer

Beeld: galerie with tsjalling: