Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Op zoek naar geluk in Selwerd

De bewoners van Selwerd zijn de ongelukkigste Groningers, dat was de uitkomst van een onderzoek dat eerder in de media verscheen. Kunstenaars Inge en Martin Riebeek gingen in opdracht van het CBK op onderzoek uit en maakten er een film over: Home = here. Spoiler alert: ze zijn het niet met het onderzoek eens.

In de wijk Selwerd wonen zo’n 6000 mensen met maar liefst 88 verschillende nationaliteiten. Als je door de wijk fietst kom je verschillende huizen tegen. Goed onderhouden eengezinswoningen, verwaarloosde studentenflats en kleine bejaardenflatjes. Volgens kunstenaar Inge Riebeek is de wijk ,,een totale samenleving in het klein.”

Inge en haar man Martin Riebeek kregen ander halfjaar geleden de opdracht om uit te zoeken of de mensen in Selwerd echt de ongelukkigste Groningers zijn. De kunstenaars uit Breda hadden nog nooit van de wijk Selwerd gehoord. Maar de eerste indruk was positief. ,,Als je hierheen komt met het idee dat hier de meest ongelukkige mensen wonen, dan valt natuurlijk alles mee”, grinnikt Martin.

Het stel reist samen de hele wereld over. Zij stellen aan verschillende mensen de vraag: wat is de essentie van jouw leven? Zo krijgen ze de mooiste maar soms ook schokkende verhalen te horen. Deze verhalen verwerken ze in verschillende projecten. In dit geval werd het een film. 

Kippenfarms in Selwerd en Boerderijen in Kiev

Als gevraagd wordt om de film in een zin te beschrijven blijf het lang stil. ,,Het thema dat boven kwam drijven in alle interviews is charitas, oftewel zorg voor elkaar, en vrijheid. Dat is wat de mensen het meest belangrijk vinden”, vertelt Inge. Volgens Martin is de essentie van de film: ,,Hoe verhoudt jij je ten opzichte van een ander.”

De mensen die voorkomen in de film zijn gewoon mensen die de kunstenaars op straat tegenkwamen. Voorafgaand aan het interview op camera worden er een aantal gesprekken gevoerd. ,,Het is een langzaam proces. Je ontmoet iemand je praat met iemand en dan vraag je ‘goh zou je dit willen vertellen voor de camera’?”, legt Martin uit. ,,We willen dat mensen ons vertrouwen en dat ze zich er prettig bij voelen.”

In de film worden monologen van mensen uit Selwerd afgewisseld met monologen van mensen over de hele wereld. Tussen de verhalen zitten overeenkomsten. Zo wordt een vrouw die een boerderij heeft tussen grote flats in Kiev geïnterviewd waarna een stel uit Selwerd hun verhaal doet over de kippenfarm die ze midden in de wijk achter hun huis hebben opgericht.

'Hé dat ben jij!'

De première van de film Home = Here was op vrijdag 20 november in het wijkbedrijf in Selwerd. In het kleine zaaltje was het tijdens de vertoning van de film behoorlijk druk. Er moesten zelfs mensen staan. In het publiek zaten een aantal van de voor de film geïnterviewde bewoners. Steeds als een van hen in beeld komt hoor je gefluister: ‘ah dat ben ik’ of ‘he dat ben jij!’

Het eindoordeel van de kunstenaars over Selwerd? ,,Ik kan het me niet voorstellen dat hier de meest ongelukkige Groningers zijn”, zegt Inge. ,,Zouden de kunstenaars zelf in Selwerd willen wonen? ,,Ik vind het geen verkeerde buurt”, lacht Inge. ,,Maar dan wel op zo’n hofje!”

De première maakte onderdeel uit van het Groningse festival Let’s Gro dat op 19, 20 en 21 november plaatsvond in de stad. Op meer dan 30 locaties konden mensen gratis kennis maken met initiatieven en ideeën en inspiraties voor en door Stadjers.