Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Nieuws

Nieuwe plek voor gevleugelde leeuwen

Door: Redactie, 29 mei 2021

Twee gevleugelde leeuwen waren vroeger te zien aan het stokerijgebouw op het terrein van de gemeentelijke Gasfabriek. Na de zomer worden ze herplaatst. Samen met Stadsbeheer, architect Moriko Kira en de bewoners van het Ebbingehof hebben we ervoor ervoor gezorgd dat de hardstenen schouderstukken worden teruggezet op de plek waar het stokerijgebouw stond. Exact op deze locatie is recent het appartementencomplex Ebbingehof gebouwd. De leeuwen zullen de vooringang van het gebouw markeren.

Opslag

Op beide eindgevels van het stokerijgebouw waren twee draagfiguren onder de goot geplaatst. In 1969 werd het gebouw gesloopt. De twee gevleugelde leeuwen werden op het CiBoGa terrein opgeslagen en later naar de gemeentelijke opslag verplaatst. Wachtend op een goed moment om weer te worden getoond. Met de bouw van het Ebbingehof ontstond een mooie kans. Ook de direct betrokkenen stemden ermee in de oude elementen in de nieuwbouw te verwerken.

Herplaatsing

Projectmedewerker Diana Lourens van Kunstpunt vertelt: “Samen met Stadsbeheer, de architect en bewoners hebben we gekeken wat het werk nodig heeft om herplaatst te worden. We zijn een aantal keren bijeen gekomen om te finetunen, kleur en materiaal te bepalen. We willen het werk natuurlijk zo goed mogelijk tot zijn recht laten komen.” De bedoeling is om de gevleugelde leeuwen eind dit jaar weer op hun oude locatie in een nieuw jasje te laten stralen.

Ken jij de maker?

Uit onderzoek in de Groninger Archieven is gebleken dat het stokerijgebouw opgeleverd werd in 1909. Het werk werd uitgevoerd door de Groningse aannemer Lubbe Oldenburger met als mede-aannemers de Groningers Roelf Jansen en Melle Pehlig. De maker van de gevleugelde leeuwen is echter onbekend. Daarom roepen we iedereen met aanknopingspunten naar de maker op zich te melden. Dit kan door een mail te sturen naar info@kunstpuntgroningen.nl