Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Nieuw kunstwerk in Engelse Park brengt bijzondere geschiedenis tot leven

Sinds vandaag staat er een wachtershuisje in de gloednieuwe woonwijk Engelse Park. Timbertown Folly, zoals de naam van het houten huisje luidt, is ontworpen door kunstenaar Peter de Kan in opdracht van de gemeente Groningen. Het werk geeft de rijke geschiedenis van het gebied een plek in de wijk. Timbertown Folly werd vanmiddag officieel onthuld in het bijzijn van de kunstenaar.

Bij de onthulling droeg voormalig stadsdichter Lilian Zielstra haar gedicht ‘Linie’ voor, dat het uitgangspunt vormde voor De Kans werk. In dit gedicht wordt de bijzondere voorgeschiedenis van de nieuwbouwwijk in Groningen-Zuid verteld. Zielstra zoomt in haar gedicht in op drie historische onderdelen van deze locatie: verdedigingswerk de Helperlinie dat hier ooit stond, het ‘Engelse Kamp’ waar tijdens de Eerste Wereldoorlog Britse manschappen werden opgevangen, en de hoge kantoortorens van de Informatie Beheer Groep (het tegenwoordige DUO) en de Belastingdienst, die hier vanaf 1981 dertig jaar lang de skyline van Groningen domineerden. In 2011 werden ze afgebroken, zodat er ruimte ontstond voor de bouw van de huidige woonwijk.

"Het was geweldig om mijn werk te kunnen ontwikkelen aan de hand van een gedicht"
Peter de Kan

“Het was geweldig om mijn werk te kunnen ontwikkelen aan de hand van een gedicht,” vertelt De Kan. “Lilians gedicht is echt een aansporing om op zoek te gaan naar de geschiedenis van deze plek.” Met de Timbertown Folly geeft De Kan zowel Zielstra’s gedicht als de historie van de wijk een thuis in de openbare ruimte. De onthulling van de folly werd feestelijk omlijst met een Engelse high tea voor de betrokkenen en omwonenden.

Over Timbertown Folly

De naam van het houten huisje verwijst naar een populaire cabaretgroep die in het Engelse Kamp ontstond en die door heel Nederland optrad. Folly betekent ‘dwaas’ en is daarnaast de Engelse term voor een ‘nutteloos’ architectuur-object. De Kan: “Binnenin de folly vind je het gedicht van Lilian, vergezeld van een herinnering aan de Helperlinie en aan die kantoorflats die hier stonden”. Bezoekers zijn welkom om het huisje binnen te lopen, er plaats te nemen en even te rusten of te wachten. Meer informatie over het kunstwerk vind je hier.